TUKEA TYÖELÄMÄÄN 2016 (IV)

Missä johtaja luuraa? Missä on esimiehen paikka? Jatkan tässä viimeisessä IV-osassa vielä yhdellä urheiluaiheisella kuvauksella.

Tähän haemme vauhtia oheisella vanhalla kuvalla. Se on otettu poikani pelivuosina Mikkelissä.

WP_20160216_001

Vuoden 2000 urheilutapahtuma

Minä ja miljoona muuta suomalaista istuimme vuonna 2000 hyvin jännittyneinä televisioittemme ääressä. Muistatko kuuluneesi kaltaisteni joukkoon?
Oli alkamassa MM-tason jääkiekko-ottelu, jossa pelattiin pronssisesta. Toisena osapuolena oli Suomen leijonat.
Meitä harmitti, että Suomen joukkueen kapteeni oli loukannut selkänsä eikä voinut pelata ratkaisevassa ottelussa. Häntäkin olisi kipeästi tarvittu; vastustaja (Kanada) tuntui etukäteen liian vahvalta.
Kapteeni oli kuitenkin pukenut päällensä pelaajavarusteet ja luistimet. Teemu istui joukkueemme pelaaja-aitiossa.

Juuri ennen alkuvihellystä kapteeni luisteli jäälle. Teemu meni maalivahdin luo, tarttui tätä olkapäästä ja kuiskasi jotakin maalivahdin korvaan. Miehet katsoivat hetken toisiaan silmiin. Tämän jälkeen kapteeni luisteli takaisin pelaaja-aitioon ja peli alkoi.
Taistelu oli jännittävä, henkeä salpaava ja päättyi parin tunnin kuluttua Suomen voittoon. Väki hallissa nousi ylös maamme laulun ajaksi. Kotona en sentään niin kirjaimellisesti tehnyt, mutta tiedän ja muistan 2-1 voitton synnyttäneen sellaistakin  kotikammareissa.
Meitä katsojia jäi kuitenkin vaivaamaan, mitä Teemu kuiskasi veskari-Arin korvaan. Ottelun jälkeen urheilutoimittaja riensi loisto-ottelun pelanneen maalivahtimme luo. Toimittaja kysyi asiaa häneltä suoraan. Vastaus kuului sanatarkasti näin:

Teemu sanoi minulle, ´tee nyt se, mikä miehen on nyt tehtävä!`

Kapteenin käsky oli selvä: Tee velvollisuutesi, tee kaikkesi ja tee vielä vähän enemmän! Ja Ari teki, sen me näimme.
Tämä Pietarissa pelattu, vuoden 2000 pelitapahtuma on syöpynyt mieleeni, kerrassaan tärkeänä hetkenä. Asiaan palasi opetusneuvos, rovasti Pertti Luumi eräässä radion aamuhartaudessa. Sekin, kuulemani hartauspuhe synnytti omalta osaltaan vahvistavan muistijäljen aivoilleni.

 
Miksikö muistan, aivan erityisellä tavalla nämä kaukalotapahtumat? Tiedän syyn. Valaisen asiaa toisella, kirjallisuuden, ja elokuvanakin nähdyllä esimerkillä.
Muistatko Sinä, kuka suomalainen sanoi:

Opetelkaa kävelemään oikein … Askeleen täytyy olla rento ja taloudellinen niin kuin sälleillä?

Aivan oikein: Tuntemattoman sotilaan Vänrikki Koskelahan se oli, joka näin neuvoi miehiään marssin rasitukset itse tietäen.

 
Kun olen alustanut esimiestyön ja johtajuuskysymyksistä eri yhteyksissä, minulta on joskus kysytty, että millaisen esimiehen alaisuuteen itse mieluiten liittyisit? Silloin olen kertonut juuri nuo kaksi edellä kuvaamaani tuokiokuvaa. Ajattelen nimittäin niin, että esimiehen tulisi olla joukkojensa keskellä, hänen tulee huomioida henkilöitä henkilökohtaisesti kasvoetäisyydeltä. Hän voi edellyttää jokaiselta taitojen mukaista suoritusta ja ratkaisevassa hetkessä myös niiden ylittämistä.

Moni johtaja ja esimies — eteenkin uudessa työroolissaan — kyselee omien luontaisten taipumustensa perään: pitäisikö sitä olla omassa roolissaan muodollinen ja kaiken jo suunnitelleen oloinen vai spontaanin inspiroiva? Viestintäareenojen suhteen pomon kysymys usein on: lähestynkö valmistelussa olevia asioita neukkarissa ja kuppilassa vai olisiko parempi jakaa ainoastaan kirjallisia dokkareita ja kenties tsättiviestejä?… Muun muassa tällaisia esimiehen ja johtajan toimintatyyliin liittyviä asioita minulla on Executive Coaching -toimeksiannoissa. Ei niistä tässä yhteydessä nyt enempää.

 

Vanrikki Koskelassa on jotakin esikuvallista.
Johtajan on johdettava. Omalla rauhallisella ja poukkoilemattomalla tavalla hän ymmärtää matkan rasitukset. Määränpää on tiedossa ja kompassineula osoittaa suunnan. Hän tietää enemmän kuin toiset, mutta turhan tärkeäksi hän ei heittäydy, varsinkaan suomalaisten miesten keskuudessa. Joukkojensa keskellä olevana johtajana hänen on kuitenkin oltava, sillä tavoin kypsä ja itsellinen, ettei  hän ”liimaudu” sakkiin. Hän osaa säädellä vastuullisesti erillisyyttään!

Kaukalosta kerättyä ja vänrikin viisautta – Otetaan ne käyttöön työssä 2016!
Niissä hyvissä työnjohtajissa, esimiehissä ja johtajissa, joita olen tavannut, olen löytävinäni jotakin samaa kuin Teemu-kapussa Pietarin pronssiottelussa ja Vänrikki Koskelan asenteessa. Tilanteet ovat tietenkin toiset, mutta sisäinen mielentila ja `toimintatatsi` ovat yhteisiä.
Tällaista johtajuutta me tarvitsemme. Se on parahinta tukea työelämään 2016 ´ylhäältä päin´!

Kun aivot ja sydän ovat linjassa jonkin asian saavuttamiseksi, ihmistä on aika vaikea pysäyttää… Mihin voisimmekaan päästä vuonna 2016? 

WP_20160217_002

 

Lue lisää tarinoita itsensä ylittämisestä ja hyvän tekemisestä tästä uutukaisesta,  Sisu nimisestä teoksesta (2015). Kirjan tekijät S. Strömsholm, E. Lahti, L. Järvilehto, M. Kantanen ovat keränneet moni-ilmeisen aineiston, jossa kirjan sisukkaat ihmiset (eri elämanalueilta) kertovat oman sisutarinansa.

Ennen kirjan antiin perehtymistä voit eläytyä myös toisenlaiseen sisuun! Alla oleva, Fb:ssa vastaan tullut video saa minut miehenä nöyrän sanattomaksi. Samalla se alleviivaa sitä työelämän arvoa, joka toteutuu kotona 2016.

http://www.facebook.com/Thebabygang/videos/223602577983947/?video_source=pages_finch_trailer

P.S. Muistutan mahdollisuudestasi – jota toivon Sinun myös rohkeasti käyttävän: kerro alla olevalla kommentointilomakella ajatuksiasi, kun luit tämän viimeisen ja kenties aiemmatkin työelämämäämme luotaavat blogitekstini. Työ on monella tavalla yhteistä ja kokemuksena yhdistävää! Kiitos jo etukäteen.

WP_20160126_003

 

5 replies
 1. alaisen näkökulmaa
  alaisen näkökulmaa says:

  Johdannot ”Tukea työelämään”- blogiteksteissäsi itse asiaan ovat innostavia ja mielenkiintoisia. Asenne elämään jä työhön opitaan lapsena, se fakta kirjoitelmistasi välittyy. Vuorovaikutustaidot, sitkeys, sinnikkyys, periksiantamattomuus ja sosiaaliset taidot kehittyvät lapsena harrastusten parissa ja ne kantavat myöhemmin myös työelämässä. Olet siitä erinomainen esimerkki.
  ”Tee nyt se, mikä miehen/naisen on tehtävä!”. Minkälainen esimies saa meissä alaisssa esille tämän 110%:n asenteen? Itse viihdyn ja jaksan panostaa työhöni, kun esimies on aito oma itsensä. Ei vedä mitään roolia, eikä teeskentele. Kohtelee tasapuolisesti ja johdonmukaisesti. Häneen voi luottaa ja häntä on helppo lähestyä vaikeissakin asioissa. Innostaa, kannustaa ja antaa palautetta (negatiivisen palautteen kahden kesken, positiivisen voi antaa mielestäni julkisestikin). Ottaa huomioon alaistensa erilaisuuden, eikä suosi ketään erityisesti. Omaa empatiakyvyn. Uskaltaa puuttua ongelmiin ja tekee kaikkensa niiden ratkaisemiseksi. Pystyy myös myöntämään omat virheensä. Johtaa -joskus itsekin osallistumalla duuniin, ei ainoastaan käskyjä jakamalla. Uskomatonta mutta totta, minulla on juuri kuvatunlainen esimies. Kiitos Timo teksteistäsi, ne motivoivat.

  Vastaa
  • A1Juutinen
   A1Juutinen says:

   ”Esimiehen ”aito oma itsensä” -olemus on erityisen oivallisesti sanottu…Uskottavuus, luottamus ja avainhenkilöön kohdistuva turvallisuuden tunne rakentuvat juurikin tälle pohjalle. Kiitos ”alaisen näkökulmaa” palautekommenteistasi. Ne syvensivät omalla tarpeellisella tavallaan blogitekstissä raapaistua todellisuutta. Hyvä näin!

   Vastaa
 2. "savolaistunut" nelikymppinen Tomppa
  "savolaistunut" nelikymppinen Tomppa says:

  Sanon minäkin sanasen…aiemmin eronneena, tuossa rytäkässä myös kunniallisen työsuhteen jättäneenä…tälle Savoon uuteen työhön tulleena…ja vaikka mitä muutakin…Siis (tätä kokeneena) nämä blogijutut, kun sattumoisin löysin, ovat antaneen mulle paljon. Sekä ne mies-nais -elämästä kirjoitetut kuin nyt tämä ”omaelämäkerrallinen” työkirjoitussarja. Erilaisina mutta asiantuntevina selvityksinä ne minua kiinnostavat. Asiasta kiitos!

  Vastaa
  • Jarmo (45) "Iki-Savo"
   Jarmo (45) "Iki-Savo" says:

   Ajattelen suunnilleen samoin, vaikka en ole kokenut eroja ja muuttoja; jo äidin äidin maidosta asti näillä nurkilla asunut…Luin näitä työelämän blogitekstejä esimiehen näkökulmasta. Niissä oli osa ennenkin kuultua. Mutta kyllä kirjoitukset minusta nosti esille keskeisiä asoita. Kokemus minullakin on näyttänyt, että henk.koht. executive coachingista on ollut paras hyöty. Siksipä suosin sitä ja työnohjauksia myös organisaatiossani. Menestystä vuoteen 2016!

   Vastaa
 3. "Rivimies" Ristiinasta
  "Rivimies" Ristiinasta says:

  Me olemme molemmat seuranneet Sinun ”työnohjaaja-terapeutin” päivityksiä. Kaikesta näkee kokemuksesi, ja siitä kumpuavat näkemyksesi. Kirjoitat hyvin aivan tavallisille. Se on tosi tärkeä seikka. Olen suositellut, koska omakohtaista kokemusta palveluistasi kymmenen vuotta sitten. Jatka vaan Timppa ”omintakeisella” tyylilläsi! Me molemmat kiitämme!

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *