Tunnistanko taipumukseni?

Henkilön luontaiset taipumukset. Millaiset ne ovat minulla? Tässä blogipäivityksessä kuvat ja kokemukset – lyhyesti. Lisäinfoa linkeistä. 

Tässä kuvassa urheiluhierojanakin tunnettu, yrittäjä Pekka Laiho arkisessa hommassaan. Hänellä(kin) oli taannoin elämänvaihe, jolloin kyseli itseltään,

Olenko oikean sorvin äärellä? Onko tämä työ sellaista, jota tahtoisin tehdä vielä vuosikymmeniä? Kouluttauduin ammattiin ja vielä laajensin alan tietotaitoa, mutta joku tässä haraa vastaan, mikä?

Yrittäjä Laiho teki johdollani  Luontaisten Taipumusten Analyysin (LTA) Timon Työnohjaus ja Terapian (TTT) tiloissa. Kävimme sangen syvälle menevää keskustelua hänen saamastaan – yhteensä 12 sivun – analyysituloksista. Pekka on julkisesti kertonut, mm. työhyvinvoinnin hyvien käytänteiden koulutusiltapäivässä, kuinka tämä hänen saamansa raportti ja siitä käydyt luottamukselliset keskustelut hyödyttivät:

Sain itseäni hyödyttävää faktatietoa ja hyviä lisäohjeita päivittäisiin vuorovaikutuskuvioihin… Vahvuuksieni edelleen kirkastaminen oli motivoivaa. Kaikkiaan se on ollut palkitsevaa ja vaikutukset pitkäkestoisia.

Pekka ei suunnannut uudelle uralle. Työinto muutoin palasi. Mies edelleenkin irrottaa monien mikkeliläisten kropassa olevia ´jumeja´, mutta ei ainoastaan urheilijoiden. Klassinen hieronta ja akupunktiohoidot ovat niin ikään päivittäisessä käytössä.

Pekan työtilat ovat otollisella paikalla hallituskadulla, Carlsonin vieressä. Enkä malta jättää esittämättä, asiakasta odotushuoneessa ´vastaantulevaa´ kuvasarjaa. Se omalta osaltaan viestii tämän ammattihierojan empaattisen inhimillisestä työotteesta.

Analyysistä vielä. Edellä mainittu analyysin tekijä on eräs niistä 30 000 suomalaisesta, jotka ovat tähän mennessä sen tehneet. Henkilöt ovat saaneet oman tulostettavan arvion sähköpostiinsa ja lisäksi `purkaneet` saamiaan näköaloja jonkun menetelmään kouluttautuneen kanssa. Senkin me tiedämme, että maailmalla (eri kielillä) tämän kaltaisen taipumusanalyysin, astetta vielä laajempaa versiota ovat hyödyntäneet kymmenet miljoonat työikäiset.

Tässä seuraavassa kuvassa puolestaan Sari Turunen tutkailee tekemäänsä ja saamaansa Luontaisten taipumusten, ilmaista nettiversiota Timon Työnohjaus ja Terapiassa (TTT). Sari työskentelee uudistuneen Kuntokeskus Otteen palveluksessa Mikkelissä (Setrikatu 2). Niin Sarin kuin koko Otteen toiminnan tähtäyspisteenä on ihmisen kokonaishyvinvoinnin edistäminen juurikin yksilölle parhaimmin sopivalla tavalla.

Minua, taipumusanalyyseihin perehtyneenä kiinnosti erityisesti kuulla, miten myyntityössä oleva Sari koki tämän täysin maksuttoman, mutta luonnollisesti varsin karsitun kyselyanalyysin tekemisen. Oliko se selkeä ja helppo toteuttaa? Herättikö siinä saatavat henkilökohtaiset arviot luottamusta, tunnistiko tekijä itsensä?

Sari kertoo, että lyhyt nettiversio oli helppo tehdä, vähän liiankin helppo, koska viimeisen kohdan jälkeen tuli kokemus, että tässäkö se jo oli? Tulosten luetettavuus varmaankin kasvaisi, jos tämä olisi laajempi, hän jatkoi.

Tekijä sai jonkin ajan kuluttua sähköpostiinsa muutaman sivun arvion itsestään. Minua analyysien purkajana kiinnosti, kuinka hänen mielestään kuvaukset `osuivat maaliin` – tunnistiko hän lukemastaan itsensä?

Hänen saamansa arvio avasi ihmisen luontaisia vuorovaikutustyylejä kytkettynä ajattelun taipumuksiin. Perustyyppit kuvattiin analyysipaperissa. Erilaisten taipumusparien yhdistelmistä syntyy sitten neljä perustyyppiä, joille on temperamettiteoriassa annettu tietty väri; vaihtoehtoja ovat punainen (ET), sininen (IT), keltainen (EF) tai vihreä (IF). Sarilla painottuivat erityisesti keltainen ja vihreä.

Keltaisen (EF) tyypin edustajista kirjoitetaan, että he ovat vuorovaikutustilanteissa yleensä aktiivisia, mutta pehmeämmällä ja rakentavammalla tyylillä kun suoraviivaiset Punaiset (ET). Keltaiset pyrkivät miellyttämään muita tuomalla esiin asioiden positiivisia puolia.

Kyllä minä olen, kuten analyysiarvio antaa ymmärtää, sovitteleva, vaalin hyvää fiilistä ympärilläni ja arvostan hyvän leppoisaa olemista.    

Tekijä tuntui minun silmin myönteisen innostunut analyysista. Samalla hän mielestäni vastuullisesti arvioi, että ”pitäisi tehdä se laajempi versio, jotta saisin syvemmin tietoa niistä muista mainitsemistasi yhdestätoista asiasta”. Luontaisten taipumusten laajempi versio todellakin ”haravoi” kunkin henkilön sijoittumista 16 eri tyypin kategoriassa, mm. työelämän ja työssä jaksamisen kannalta.   

Tähän viimeksi mainittuun jaksamiseen ja itsestä huolehtimisen tärkeyteen Sarilla oli vielä jotakin erityisen ajankohtaista kerrottavaa, ja se oli seuraavanlaista:

Saamme marraskuussa Otteen personal trainer- ja valmennuspalveluja täydentämään Iina-Riikan. Hänen vahvuuksiaan ovat paitsi asiakaskohtaamiset myös monipuolinen ryhmäliikunnan kokemus. Lisäksi Iina-Riikalla on kokemusta kuntoutuvien asiakkaiden kanssa työskentelystä, samoin faskiayksilötöistä. Hän on myös perehtynyt NLP-tekniikkaan mentaalivalmennuksessa.” Iina-Riikan valmennusta ohjaa pyrkimys yksilön kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tavoittelemiseen.

Siunatuksi lopuksi! Tahdon päättää tämän kertaisen blogitekstini sanoihin, joissa soveltamalla siteeraan Otteen Saria.

Me kaikki tässä edellä esiintyneet henkilöt olemme valmiina auttamaan blogin lukijoita matkalla kohti yksilön kokonaisvaltaista hyvinvointia – kokoon, näköön tai liikuntakokemukseen katsomatta.

 

Lisäinfoa seuravista:

*** Luontaisten Taipumusten Analyysistä (LTA); verkkosivuillani olen käsitellyt luontaisten taipumusten, useassa mielessä kiintoisaa asiaa eri yhteyksissä, kuten kysymällä Mitä se minua hyödyttää,

Myös videossa tästä asiasta tiimin ja työyhteisön kannalta, ks video

*** Hieroja Pekka Laihosta; tämän blogikirjoituksen aikana yhteys Pekan nettisivuille väliaikaisesti poikki. Voit soittaa suoraan hierojan työhuoneelle, p. 015-211 686

*** Kuntokeskus Ote toiminnasta, tästä 

3 replies
  1. Koettu porukalla Kyyhkylässä
    Koettu porukalla Kyyhkylässä says:

    Minullakin kokemus tästä. Tein työporukan kanssa taipumusanalyysit muutama vuosi sitten Kyyhkylässä. Minulla on nytkin silmieni edessä tämä saamani 12 sivunen. Eli, ei ole mennyt ö-mappiin. Ja mitä purkutilaisuuteen tulee, Timon arvokkaat syvämietteet olivat minulle kuin helmiä paperilla. Täydet suositukset kaikkinensa.

    Vastaa
  2. Parisuhde paremmaksi!
    Parisuhde paremmaksi! says:

    Hei!
    Tässä jutussa hieroja sanonut/miettinyt ”olenko oikean sorvin äärellä”. Minä tai oikeammin me arvoimme kumpikin omassa kopassa ”olenko oikeassa parisuhteessa”. Ehkä ymmärrät, tuo ilmaus on vähän huumorilla heitetty, mutta aivan oikeasti tahdoimme potkua arkipäiväistyneeseen eloon. Ja toistuvasti (aivan liian usein) me aikuiset näimme asiat inhottavan erilaisina. Timon Hybridissä teimme molemmat tuon taipumusselvityksen. Hänen purku parisuhteen ja perheemme kannalta oli aivan valtavan hyvä! Huomasimme asioita ja ymmärsimme sen jälkeen tehdä tilanteelle yksin ja yhdessä. Tätä ”uutta” ja parempaa parisuhdevaihetta on nyt kestänyt jo yli vuoden. Sanomme molemmat, että nyt on mies paikallaan! Timo ainakin on oikean sorvin äärellä!

    Vastaa
  3. Ansku / ”kymppi”
    Ansku / ”kymppi” says:

    Haluan nykyisestä ”kymppi-työroolista” käsin antaa kirjallisenkin palautteen. Suullisesti niin tein esimiehelleni, kun tämä sovittu kymmenen kerran prosessi päättyi.
    Koin erittäin hedelmällisiä työhön panostamisen keskusteluja kanssasi. Tämä henkilökohtainen taipumusanalyysi, jonka toteutin ja johdollasi moniulotteisesti purimme, oli mielestäni sytykkeenä useimpiin minun työssäni haasteellisena vastaan tulleeseen kysymykseen.
    Taitoni ”kymppinä” ovat toistenkin mielestä minulla uudistuneet ja parantuneet. Jaksan paremmin. Osaan arvioida päivittäin tehtäväkohtaista prioriteettiäni. Minut on pyydetty mentoriksi toiselle vastaavalle (uudelle) tämän omassa yksikössään. Olen tyytyväinen jakaessani sitä, mitä itse yksilötyönohjauksessa olen luotettavana oppinut ja oivaltanut. Pomolta myös kiitoksemme! Ps. Luulen ja tiedän, että meiltä tulee toimeksiantopyyntöjä jatkossa…

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *