HYÖDYTTÄISIKÖ – AUTTAISIKO PARISUHDETERAPIA?

Hyödyttäisikö – auttaisiko parisuhdeterapia? Tämä on jatkoa edelliselle, niin ikään kysymyksellä varustetulle blogitekstilleni parisuhdeterapia hyödyttää? Se taas syntyi soittajasta ja hänen hävinneestä ´haamusta´.

Kuvaan mobiili-tapahtuman ja siten myös tämän Hyödyttäisikö – auttaisiko perisuhdeterapia? artikkelin aivan alkuperäisen ´sysäyksen´ klikkaamalla tätä  Parisuhdeterapia Mikkeli konfliktien jälkeen.

Somat 10 varpasta

 

Viisi varvasta jäljellä, `katselematta`. On siis kyse parisuhdeterapian hyödyistä – millaisia vielä?

 

VAHVISTAVA HARJOITUS

Parisuhteen muodostavat kaksi henkilöä, joilla molemmilla on omanlaisensa taustaperhe ja yksilöllinen elämänhistoria.

Ei ole lainkaan tavatonta, että yhteiselämän arjessa (yllätyksenä) havaitaan, että toiselta heistä tuntuisi, kumppaniaan enemmän, puuttuvan taitoa tai uskallusta kohdata pelottavaksi tai ahdistavaksi kokemiaan tilanteita. Sellainen väistämättä rajoittaa ´optimaalista yhteistä hyvää´.

Nämä taito- tai uskallusvajeet ovat varsin usein perheriitojen taustalla, ja havaintojeni mukaan yleensä vielä tiedostamattomina ja salakavalina.

Miksiköhän? 

Ehkäpä syystä, että ihmiselle lajityypillinen ominaisuus on vertailla itseään ”parempi – huonompi” -akselilla. Ja usein sitten ”puolustautua” toisen arvion ja arvostelun edessä ”vastahyökkäyksellä”.

Parisuhdeterapiassa on mahdollista kuulla ja kohdata tällaisten rajoitteiden juurisyitä – sekä turvallisesti että rakentavasti. Prosessin aikana saatavalla tuella ja avulla sitten harjoitellaan toisenlaista ja toivottavampaa lähestymistapaa.

Harjoituksia löytyy kirjoista. Eräs sellainen (yksilölle ja yhdessä) suositeltava tietokirja on Maaret Kallion Lujasti lempeä, löydät myös äänikirjana tästä.

 

VASTUUN OTTAMINEN

Muutosta ei missään terapian muodossa tapahdu ilman asianomaisen omaa panosta muutosprosessissa. Silti meissä elää itsepintaisena se lapsenomainen toive ja odotus, että joku toinen tekee psyykkisen työn puolestamme. Näin on myös parisuhdeterapian kohdalla. Vastuullisen ja ammattitaitoisen parisuhdeterapeutin eräänä tehtävänä on torjua tällaista illuusiota. Henkilön parhaaksi.

Miksi?

Jotta asianomaiset pääsisivät nauttimaan parisuhdeterapian omakohtaisista hyödyistä; sellaisista, jotka kantavat terapiaprosessin päätyttyäkin. Sillä näin se on tälläkin saralla: itse tuunattuun  ja perustellun sisäistettyyn ihminen sitoutuu!

 

PUHDISTAVA TUNNE

Tämäkin on mainittava silloin kun käsittelemme terapiatyön hyötyjä. Ihminen on nimittäin tarinoita kertova ja niistä oivalluksia tekevä olento, aina ihmiskunnan aamusta alkaen. Tämä lajityypillinen ominaisuus ei ole menettänyt tehoaan ihmisen sivistyksen lisäännyttyä, pikemminkin päinvastoin.

Taitavasti annostellen, tarina tai kertomus avaa terapiahuoneessakin yllättävällä tavalla henkilön visusti varjelemia ”lukittuja ovia”. Tiedän sen. Siitä ovat asiakkaat palautelomakkeissaan kertoneet.

Eri sisältöisiä asiakas- ja käyttäjäpalautteita on näillä Timon Työnohjaus ja Terapian (TTT) sivuilla julkaistu yhteensä 212 kpl. Tämä kuriositeettinä. Eräänlaisena satunnaisotoksena voit halutessasi lukaista niistä 2 %, kun klikkaat kesällä 2017 kirjoittamaani tästä.

YHTEISÖLLISET HYÖDYT

Hyödyttäisikö – auttaisiko parisuhdeterapia? Tähän otsikkomme kysymykseen lyhyt listaus hyödyistä, joita asiakasta auttavasta pariterapiasta on todettu erilaisin tutkimusnäytöin.

Viittaan tässä tutkijalääkärin ja -psykologin Pekka Borchers ja Ilpo Kuhlman tekemään katsaukseen alan kotimaisessa Duodecimissä vuonna 2018.

  • Länsimaissa suurin osa elää avioliitossa tai avioliiton kaltaisissa suhteissa, ja perhe on meilläkin yhteiskunnan perussolu. Tiedämme, että molemminpuolinen tyydyttävä parisuhde ennustaa hyvää terveyttä ja hyvinvointia sekä puolisoille että heidän lapsilleen. Yhteiskunnallisesti monitasoinen hyöty?
  • Pariterapiasta voi olla hyötyä parisuhteen vaikeuksien lisäksi useiden psyykkisten ongelmien ja fyysisten sairauksienkin yhteydessä. Kuntoutuksessa. Yksilöllinen ja kansanterveydellinen hyöty?
  • Parisuhdeongelmien onnistunut hoito vähentää erojen tuomia kustannuksia. Yksilön, perheen ja yhteiskunnan taloudellinen hyöty?
  • Alustavan näytön mukaan pariterapia on kustannusvaikuttava masennuksen hoito- ja kuntoutusmuoto. Lääketieteellinen terveyshyöty? 
  • Useat ammatilliset pariterapiamenetelmät näyttävät olevan yhtä vaikuttavia, ja tämä vaikutus perustuu yleisiin tekijöihin kuten erityisesti yhteistyösuhteeseen asiakkaan ja terapeutin välillä.

Viimeisen ? merkin vuoro.

Hyödyttäisikö – auttaisiko parisuhdeterapia?Ja juuri Sinua elämäntilanteessasi, jollaisessa parhaillaan elät, yksin tai ympärilläsi olevien kanssa? 

Pysähtykäämme vielä sointujen ja sanoituksen vietäväksi: Juha Tapio Päivät ilman sinua (4 min).

*** Olen näissä Parisuhdeterapian hyödyt? -artikkeleissani viitannut muutamia kertoja yksilöterapiaan. Yksilöllinen psykoterapia voidaan erään katsannon mukaan ja määritelmänä mieltää eräänlaiseksi altistushoidoksi, jossa vaikeita tunteita opitaan käsittelemään vähitellen etenevän siedätyksen avulla.

Voit tahtoessasi lukea siitä ja sen hyödyllisyydestä lisää esimerkiksi Sanna Eronen & Paula Lahti-Nuuttila (toim.) kirjasta Mikä psykoterapiassa auttaa? Integratiivisen lähestymistavan perusteita. Edita (2012). Kirjaesittelyyn tästä.

*** Tämän blogijutun artikkelikuvan kuvaajana Engin Akyurt (Pixabay).

5 replies
  1. A.Saxten
    A.Saxten says:

    Oli mielenkiintoista, avartavaa lukea ”varpaista”. Oivalsin, mistä kaikesta koostui meidän onnistunut terapia. On nimittäin tullut koettua toisenlainenkin: lopahti toimimattomana. Kiitos siis ”varvasjutuista”. Varsinkin kuitenkin saamastamme avusta ja toivosta meidän yhteiselämän arkeen. Hyvää jatkoa TTT ja Timo.

    Vastaa
  2. ”Simpeleläistyneet”
    ”Simpeleläistyneet” says:

    Hei!
    Tahdon kumppanini kanssa sanoa: kyllä on hyötyä! Me nyt (kesällä 21) sieltä TTT:n vastaanotto-kaupungista tänne Simpeleelle muuttaneina allekirjoitamme blogijutun kysymyksen. Kannattaisi toistenkin tarttua Timon tarjouksiin. Hieno pieni mies – jolle koetusta kiitoksemme!

    Vastaa
  3. Petruksen puoliso
    Petruksen puoliso says:

    Tuima katse! kuten puolisollani, jonka suostumuksella myös annan oman/meidän palautteen.
    Kyllä auttaa!… Siinä se. Ja perusteluna kokemus TTT:n Timosta. Sanottakoon vielä, että ei tosin vertailukohtia toisiin palveluntarjoajiin.

    Vastaa
  4. Timo / A1
    Timo / A1 says:

    Tämä kommentti on minulta. Keskeisesti ainakin.
    Syy?
    Sain joulun -21 edellä viestin näiden verkkosivujen kommenttiosastoon.
    Viesti oli kuukausia aiemmin kirjoitettu. Se oli englanninkielinen. Tämä minulle täysin tuntemattoman viesti oli luurannut jossakin kätköissä aina näihin päiviin saakka. Ymmärtänet, minun oli vaikea, suorastaan mahdoton reagoida siihen. Mutta nyt, kun sain sen jouluviikolla eteeni, kommentoin jotakin; vaikkakin olen lähes varma, että alkuperäinen kirjoittaja ei tästä taida ”kostua”.

    Viesti sanatarkasti käännettynä: ”Mitä kitkan lisääminen tarkoittaa? Olisin todella hyödyllinen, jos joku voisi reagoida tähän huolenaiheeseen. Olen kärsinyt tästä vaikeudesta viimeisten 7 päivän aikana, enkä pysty löytämään ominaisuuksien vastausta tähän ongelmaan. Kaikki vastaukset ovat erittäin tervetulleita. Lämmin kiitos ja hyvää päivänjatkoa. Pahoittelut heikosta englannin kielestäni. Kippis!”

    Mielenkiintoinen tämä kysymys ”kitkasta”. En tiedä mitä suomenkielistä blogijuttuani henkilö on mahdollisesti lukenut. Muistelen kirjoittaneeni useammassakin tekstissä, jos en nyt suoraan kitkakertoimesta, pyörimis- tai vierimiskitkasta, niin varsinkin viittauksena tai vertauksena ”ihmissuhdekitkoihin”.

    Tässäpä muutama ”virikemiete” siitä, mitä sana ”kitka” minulle tuo mieleeni. Vuosien 2021-2022 taitekohdassa.
    ”kitka estää liukastumasta”… (Voiko puhua liukastumisesta olemassa olevassa parisuhteessa?)
    ”lepokitka estää kappaleita lähtemästä liikkeelle”… (Estääkö lepokitka
    parisuhdeongelmissa samaa kuin
    ”kappaleita puristaa toisiinsa tukivoima”… ja ”mitä suurempi tukivoima, sitä suurempi kitka”
    … Ilmiöiden fysiikan kaavoja suosittelen Sinua kysymään alan asiantuntijoilta…
    Mitä ihmissuhteiden keskinäisiin kitkoihin tulee, olen käytettävissänne!

    Vastaa
  5. Mikael & Sussu
    Mikael & Sussu says:

    Moi Sinulle ja etc.!
    Me löysimme vinkillä Suomi24:stä.
    Tulimme tosi tarpeessa, vähän epäilevinä.
    Tyylisi ja ammatillinen kokemus yllätti myönteisesti.
    Tahdoimme molemmat sitoutua prosessiin.
    Ja se tuotti hyvää. Kiitos, kovasti!!!!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *