TAIPUMUKSIN TAVATAAN!

Taipumuksin tavataan! on tarkalleen se ilmaus, jolla (kovin henkilökohtaisen ja yksityiskohtaisen) palautekirjeen lähettäjä päätti kirjoittamansa. Sain sen loma-aikana kuluneena kesänä 2024.

Itse asiassa sain toisenkin, samalla tavoin henkilökohtaisen kirjeen kyseisenä kesänä. Nämä koskettavat palautteet, jotka käsittelivät taannoin tekemääni työtä, tulivat minulle tietyllä tavalla inspiroivina: kirjoitan kaksi seuraavaa blogijuttua niiden saaman efektin pohjalta.

Tässä luet ensimmäistä. Aihe on ihmisen luontaiset taipumukset ja muistuttaminen niiden hyödyntämisestä työelämässä.

TAIPUMUSANALYYTIKOKSI KOULUTTAUTUMINEN

Kouluttauduin Luontaisten Taipumusten Analyytikoksi (LTA) 2010-luvun alussa. Tällä lisenssioikeudella olen sitten organisoinut ja purkanut (tiimissä tai yksilöllisinä) kyseisiä eri analyyseja reilun vuosikymmenen; samanaikaisesti kirjoitellut tästä aiheesta.

Bloggaus vuodelta 2017 ja teemalla Tunnistanko taipumukseni? on osoittautunut erääksi luetuimmista. TTT:n sivuilla käyttäjäpalautteita tullut tähän mennessä yhteensä 280 kpl.

Virikkeinen video-otos löytyy puolestaan klikillä tästä.

Se liittyy johtajuuden ja työyhteisöelämän hyvinvointiin. Olen toiminut tämän konsultointialueen kilpailutettuna asiantuntijana Suomen ELY:ssä 3K Savon partnerikonsulttina. 

KÄYTTÄJÄKOKEMUKSET ROHKAISEVAT

Asiakaskokemukset ovat olleet perin rohkaisevia; varsinkin ELY:n tilaaman toiminnan valtakunnalliset vertailut. Ne ovat julkisia. Sama läpinäkyvyys näkyy myös allekirjoittaneen sivuilla; silloin kun kirjallisen arvion antanut sen julkiseksi nimenomaoisesti merkitsee.

Tässä pari viimeistä Timon Työnojaus ja Terapia (TTT) sivuille tullutta:

Onpa mielenkiintoista. Me näytämme tulleen TTT:hen eri tavoin sytykkeen saaneena.

Minä puolestani (tiimini kanssa) löysimme vahvuuden analyyseistä kiinnostuneina: linkki taisi olla tämä:
https://timojuutinen.fi/ymmarra-erilaisuus-hyodynna-vahvuudet/

Prosessista, joka jatkui jollakin vielä yksilöllisissä merkeissä, oli antoisa, hyvä ja hyödyttävä. Kiitokset Timolle! 

– HR-esihenkilö Lea T. Pöyhönen

Käytän tässä työporukastamme tiimin sisällä käytössä olevaa slogania. Meidät tuntevat tietävät ketä… Ja tämän ”komments” viestin jälkeen moni muu sen, että Timon organisoima Taipumusanalyysit ja purkukeskustelut hyvä juttu; olivat monella tapaa valaisevia. Opittiin itsestämme ja samalla ymmärrystä työkamustakin. Työn tekemisen kannalta. Suositukset. Tästä kiitokset tj PK:lle investoinnista ja Timolle sen toteutuksesta!

”Pertsan poppoo”

Kun taipumusanalyysit ovat TTT:ssä yhdistetty sivuosana tai keskeisellä tavalla työelämän ja siviilielämän leikkauspisteeseen, silloin on usein kysymys Hybridisestä työskentelystä.

Eräs minulle soittanut päätyi juuri siihen, YouTube videolla näytetään siitä vilaus; halutessasi näet linkillä tästä.

 

IHMINEN ON KOKONAISUUS!

Ei ole vain työelämää ja siviilielämää, molemmissa olemme mukana – kokonaisina ja kokonaisvaltaisina. Kaikkine taipumuksinemme. Tämän tiedämme. Sinäkin.

Tästä kuvatusta seuraa väistämättä, että jos esimerkiksi kodin lähi-ihmissuhteissa menee huonosti, myös työn laatu työroolissa tulee taatusti kärsimään. Jollakin aikajänteellä. Kun kärsin ”kotoisasti”, en toimi työpaikallanikaan ”koillisesti” eli tuloksellisesti.

Ulkopuolinen on monessa mielessä neutraalin turvallinen. Hänellä ei ole sidonnaisuuksia yrityksen tai organisaation sisäisessä kilpailuasetelmassa.

Työnohjaaja auttaa ohjattavaa avautumaan omille mahdollisuuksilleen. Yksilöllinen sparraus ei ole vain haaveita hyvästä.

ELÄMÄNALUIEDEN LIMITTÄINEN KOHTAAMINEN MAHDOLLISTUU!

Silloin kun työnohjaajalla on riittävää kompetenssia ihmissuhteiden moni-ilmeiseltä sektorilta, on valmentajan ja työnohjaajan tarjoama ulkopuolinen apu ilahduttavaa. Liikkumavara ´coutsattavan´ kannalta laajenee.

Parhaimmillaan tämä ulkopuolisen tuki elähdyttää paitsi yksilöä turvallisuudellaan, samalla myös toimialaa erityisen kustannustehokkaana ja kohdennettuna sparrauspaikkana. 

Työpaikan ns. ihmissuhdehässäkät ja toisaalta työpaikan ulkopuolelta tulevat häiriöt ja hidasteet tulevat inhimillisellä lämmöllä erotetuiksi. Molempien limittäinen kohtaaminen mahdollistuu. Luotettavasti.

Tähän kätkeytyy edellä aiemmin esitetty työsuoritteiden tuloksellisuuden turvaaminen. Yksilö- ja tiimikohtaisena. 

Olen työskennellyt liki kolme vuosikymmentä näiden ilmiöiden kanssa. Havaintojeni perustalta kehittelin takavuosina – yhdessä asiakaskunnan kanssa – hybridistä työmenetelmää. Siitä voit halutessasi lukea lisää tästä.

Yleisellä tasolla voin todeta sen, mistä alussa mainitussa palautekirjeessä henkilö yksityiskohtaisesti muisteli. Lyhyesti:

 

Kompetenttisestä ulkopuolisesta muodostui avainhenkilö siinä, etten hirttäytynyt haavoihini, olipa niiden alkujuuret sitten työssä tai siviilissä.

 

Terveisin Timo Juutinen,

Tyyneydellä tapauksittain, neuvonantaja (INFJ) ja huolehtija (ISFJ)

Timon Työnohjaus ja Terapia (TTT) Mikkeli