ONNELLISUUDEN SOMMITTELUA C – Liity letkaan!

Onnellisuuden sommittelua C – Liity letkaan! on neljäs blogikirjoitus, kiinteänä päätösjuttuna saman teeman sommitteluille A ja B.

Ajattelin näitä Onnellisuuden teemakirjoituksia kuin neljän ikkunaruudun läpi.

Nyt on vuorossa 4. ikkuna   Onnellisuudessa!

Miksi ylipäätänsä tästä asiasta kirjoitan?

Onnellisuuteen porautuvan teeman kirjoitusmotiivi palautuu Timon Työnohjaus ja Terapia (TTT):n  vastaanotolla eri vuosina käyneiden asiakaspalautteisiin. Niihin viittaava ensimmäinen fototallenne on samalla eräänlainen ”visuaalisuuden riemuvoitto” henkisessä mielessä, ks. Onnellisuuden jäljille! aloitusosaa.

Muistin virkistämiseksi!

Edellisestä Onnellisuuden sommittelua B-osasta lyhyenä kertaustiivistyksenä toteamme vielä tämän.

Tutkimuskirjallisuus näyttäisi osoittavan, että pitkän aikavälin onnellisuuden eroista eri ihmisten välillä 40-50 % riippuu geeneistä ja 10 % olosuhteista. Näin ollen keskimäärin 40 % voi olla ihmisen oman toiminnan vaikutusta.

Tässä teemakirjoituksen viimeisessä jutussa nostan keskiöön  juuri tämän 40 % osan sommittelun, koskapa tiedämme, että oma toiminta vahvistaa ja kasvattaa yksilön kokemaa onnellisuutta.

TOINEN PUOLI ODOTTAA SOMMITTELUASI!

Kun edellisessä bloggauksessa eräs otsikko tiivisti geeniperimän vaikutuksen ”Onnellisuudesta puolet jo sommiteltu”, jatko tulee tässä, eräänlaisena aktivointiohjelmana: Liity onnellisuuden letkaan, käy ehdotetulle kärrytielle!

Ilmaus `kärrytie` syystä, että kirjoittajana en maalaile nopeaa pikakiitoa tai onnellisuuden pikavoittoja. Perään tietoista asennoitumista ja sinnikästä matkantekoa kestävän ja kantavan hyvinvoinnin, onnellisuuden ja mielekkään elämän puolesta. 

Kaikki jäljempänä – viikonpäiviin tiivistetyt – edustavat asioita, vinkkejä tai vaihtoehtoja, joille kullekin on tieteellisesti luotettavaa empiiristä tutkimusnäyttöä, silloin kun on selvitetty yksilön onnellisuutta ja hyvinvointia ynnääviä seikkoja. 

Ennen viikkotiivistystä on aiheellista muistuttaa muutamalla muutokseen liittyvällä näkökohdalla. Lienee ymmärrettävää, että kun puhutaan yksilön onnellisuudessa tapahtuvista myönteisistä muutoksista, tällöin henkilön lähtötasolla on jokseenkin olennaista merkitystä.

Eli muutoksen mahdollisuus ja kaivattu onnellisuusmuutos riippuu aina siitä, miltä tasolta lähdetään. Niinpä masentuneessa, onnettomassa ihmisessä on paljon potentiaalia muutokseen, vaikka geneettinen taipumus masennukseen olisi vahva. Myös lievästi tyytymätön ihminen voi muuttua, mutta muutos on suhteessa pienempi.

Lisäksi tämäkin on perin huomionarvoista: ”Onnellisuuspakko ahdistaa – ei kukaan ole jatkuvasti onnellinen”, kuten nuoremman polven onnellisuustutkijamme Frank Martela on huomauttanut. Elämämme ympärillä todistaa, että pakkomielteinen oman onnellisuuden maksimoiminen lopulta estää meitä olemasta tyytyväisiä juuri mihinkään!

 

MITEN EDETÄ?

Tsekkaa ensimmäisenä sen viikonpäivän asiakuvaus, jolloin juuri nyt luet tätä Timon Työnohjaus ja Terapia -sivujen blogikirjoitusta. Eli jos parhaillaan elät tiistaita, lue ja arvioi sille päivälle kirjoittamani tiivistys. 

Kysy itseltäsi, olenko toiminut tavalla, joka tekstissä mainitaan ihmisen onnellisuutta lisäävänä tekijänä. Ole rehellinen itsellesi. Tuumaa, miten tämän lukemasi asian suhteen päätät toimia jatkossa!

Tämän jälkeen jatka lukemisen sommittelulla siirtymällä seuraavan päivän epistolaan; sovella Sinulle sopivalla tavalla.

Käytännössä!

Listaan tässä blogijutussani seitsemän seikkaa, jotka kaikki omalta osaltaan ovat tutkitusti osoitettu olevan yhteydessä ihmisen kokeman onnellisuuden kanssa.

Varteenotettavan kansainvälisen ja kotimaisen tutkimustiedon pohjalta tiedämme, että onnellisuutta voi edistää muutamilla muillakin, tässä mainitsemattomilla tavoilla ja asioilla. Valintani seitsemän seikan suhteen on sekä referointitekninen (7 viikonpäivää) että henkilökohtainen (terapeuttina asiakaspraktiikkaa vuosikymmenet `sinivalkoisin silmälasein` tehneenä).  

Kaikkialla alan tutkijat tähdentävät onnellisuusseikkoja lukeville, että ihminen voi tuntea tyytyväisyyttä ja onnentunnetta riippumatta tämän kansallisuudesta, olosuhteista, iästä tai vaikkapa henkilön varallisuudesta. Tämä on lähtökohtaisesti huomioitu myös tässä esitettävien asioiden kohdalla.

Onnellisuus on tunteita, tulkintoja, tekoja, motivaatiota, innostusta, panostusta ja tahtoa. Ainakin näitä edellä ilmaistuja.

Arvioi seuraavia asiakohtaisesti. Omassa nykytodellisuudessa.

MAANANTAI

Muistathan pitää huolta kehostasi ja kunnostasi. Auvoiset hetket kutsuttelevat Sinua. Terveelliset elintavat ja liikunta mitä erilaisin toteutuksin tuottavat taatusti sellaista henkilökohtaista tyytyväisyyttä, jota onnellisuudeksi kutsutaan. Tämä todetaan erilaisissa Onnellisuus-tutkimuksissa maanosasta ja tutkimusjoukosta riippumatta.

TIISTAI

Muistathan arvostaa lahjojasi. Optimistisesti. Tunnista ja tunnusta kiitollisuutesi niistä hyvistä asioista, joita olet elämässäsi saanut. Ketä tai keitä varsinkin nyt (konkreettisesti) kiittäisit, jos sellainen on jäänyt aiemmin vain aikomukseksi. 

KESKIVIIKKO

Omaehtoinen ja turvallinen eroottisseksuaalinen elämä sisältyy tavalla tai toisella onnellisina itseään pitävien elämään. Onhan tämä asia Sinullakin balanssissa!

TORSTAI

Sovittelevuus ja yhteistoiminnallisuus ovat yhteydessä tutkitun onnellisuuden kanssa. Usein joudumme tekemään kompromissin omien, vaikkapa työelämäpyrkimystemme ja lähi-ihmissuhteiden välillä. Ihmissuhteita vaalivat, sille aikaa ja energiaa sommittelevat ovat yleensä onnellisempia kuin itsekästä menestystä tai ns. ”oikeassa olemista” tavoittelevat.

Muistinvirkistämiseksi: Onnellisuuden jäljille! -kirjoituksessani viittasin hiukan tähän samaan asiaan.  

PERJANTAI

On kohtaamisia, muutoksia, menetyksiä ja tapahtumia, joita et mitenkään voi ennakoida. Muistathan sattumanvaraisuuden ja ennakoimattomuuden, samalla kun olet valmis oppimaan vastoinkäymisiä lieventäviä selviytymiskeinoja. Vastaisuuden varalta.

LAUANTAI

Osaathan tarvittaessa antaa anteeksi tai opettelet ainakin sitä. Todellisessa rakkaudessa ja ystävyydessä toisen edut voivat mennä omien edelle. Onnellinen osaa vaalia ihmissuhteita tekemällä hyvää sekä suunnitellusti että spontaanisti. Perheterapeuttina tiedän ja toistuvasti todistanut sitä, kuinka ajan raivaaminen läheisten ihmisten kanssa olemiselle on lisännyt (lähes poikkeuksetta) pari- ja perheyhteytenä koettua onnellisuuden tunnetta.

SUNNUNTAI

Ihmiset, joilla on vahva spirituaalinen usko, ovat tutkimusten mukaan keskimäärin onnellisempia kuin henkilöt, jotka tyystin sivuuttavat tällä sektorilla olevat taivaalliset virikkeet sekä sen ympärillä tarjolla olevan sosiaalisen verkoston. Vahvistathan hengellisiä yhteyksiä ja hetkiä!

Ennen kuin otan musiikillisesta lääkekaapistani jotain, muistutan:

Ihmisellä on oltava asioita, joihin suuntautua ja joita pitää tärkeinä. Olethan tavoitetietoinen.  tavalla, jossa asiat itsessään kiinnostavat, eivät ole vain välineitä johonkin.

Onnellisuusteeman laaja-alaisena lisälukemistona ehdotan Asko Leppilammen monenkirjavia kirjoituksia ja sovellusmateriaalia.

Rohkenen ajatella, että hänen tuotostensa äärellä et välty joiltakin uusilta valomerkeiltä, vaikka  elämäntilanteestasi en tiedä hitusenkaan vertaa.

Koskettavaa – ainakin minulle – on myös musiikillinen hetki Tauskin 3 minuuttisen seurassa. Biisi on eräs aikansa kotimainen hitti. Sen sanoituksissa on mahdollista kuulla ajallista, inhimillistä ihmisten keskinäistä, mutta samalla riimitys voi tavoittaa taivaallisia ja yliajallisia, hengellisiä sväärejä.

Minua kappale virittää molempien osalta. Se tuo aiemmin kirjaamani – sunnuntain  taivaalliset virikkeet – tavalliseen arkeeni.

 


Tähän päättyy Timon Työnohjaus ja Terapia (TTT) / Timo Juutinen `neljän jutskun` sarja onnellisuudesta, sen luonteesta, hyödyistä ja äärelle kutsusta.

Tämän onnellisuutta käsittelevän 4. artikkelin kuvatallenteet:

Pixabay /Congerdesign (artikkelikuva), Purgin Alexander (tunneli),

nordic-walking-1369306_1280, Mariolh (hieronta), NoName_13 (kukka), GregMontani (risti),

Timo Juutinen / Ikkunaruudut ja Kalenteri.

 

 

 

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *