ARVIOKÄYNTI

Arviokäynti. Huomion kohteena parisuhde-elämän kysymykset.

Mistä silloin on kyse, kun sellainen toteutuu kasvotusten Timon Työnohjaus ja Terapian (TTT) vastaanottotilassa?

Vastaan tässä ”blogitiedotteessa” kysymykseen nimenomaisesti kuluvan 2023 osalta Mikkelissä.

Sovittelua?

 

Mikä on tilanne ja tarve parisuhteessa?

Parisuhde vaatii huomioon ottamista, paneutumista ja panostusta!

Sanoin eräälle pandemia-ajan ahdistamalle juuri noilla sanoilla. Oikopäätä tuli kuitti: ”Niin en ole osannut tehdä, koska työ on ollut aina top-ykkönen… eikä sekään, mutta tämä kaikki muu… Korona sen näytti, miten tyhmästi sitä on toiminut…

Tämä aviopari jatkoi arviokäyntinsä jälkeen heidän mahdollisuuksiensa kannalta sopivalla käyntimäärällä. Saamani kirjallisen palautteen perusteella ”se laukaisi jännitteitä ja saimme kaivatun käänteen  ja pelimerkkejä just tähän meitä erottaviin ja väliin tulleisiin, taustat ja kokonaistilanne huomioiden…”

Edellä siteerattu on tässä asianosaisten luvalla esimerkkinä epidemia-ajan kokemuksista. Sinun ja teidän olosuhteenne saattaa olla jokseenkin samanlainen tai sitten se on aivan toisenlainen. Voit peilata sitä esimerkiksi seuraavin ilmauksin.

Uskottomuuskriisi valvottaa!  

Toistuvaa riitelyä pikkuasioista!

Kiinnostus kumppania kohtaan kadonnut! 

Mieleni valtaa ajatus: parisuhteemme on lopullisesti katkolla!

Pitempään hiertäneisiin kipu- ja kitkakysymyksiin ei tunnu löytyvän ratkaisuja omin konstein!

Muistutan, että ammattiapua ja täsmätukea on tarjolla, Mikkelissäkin.

Avunhakemisen taito on valtavan hienoa – koetusta riippumatta – sillä elämänkaaremme sisältää monenlaista. Tavallisten kasvu- ja elämänvaihekriisien lisäksi on paljon odottamatonta ja epätoivottavaa. Kukaan meistä ei elämässään pärjää vain oman itsensä varassa. Hyvienkin läheisten ympäröimänä ihminen saattaa jossakin vaiheessa kaivata lisää apua ammattilaisen antamana.

 

Mikä on arviokäynnin idea ja hyöty?

Lyhyesti: jotta mukiinmenevä ja muutoshaluinen kohtaisivat!

Sillä toimivasta ja tuloksellisesta pariterapiasta tiedämme, että siinä syntyy osapuolille heitä yhdistävä kokemus, ja itse asiassa jo varhaisessa vaiheessa.

Asiakas kokee pariterapeutin taitavaksi ja ymmärtäväksi, puolueettomaksi ja tasapuoliseksi. Terapeutti puolestaan tuntee tykönänsä, että hän voi auttaa juuri näitä luokseen tulleita, joko yksilöinä, parina tai perheenä. Terapeuttisen toiminnan mahdolliset esteet, ulkoiset tai henkilökemiaan liittyvät tunnistetaan ja tunnustetaan.

Yhteinen ymmärrys ja muutoshalu – niitä molempia tarvitaan, ja siksi arviokäynti.

kommunikaatio parisuhteessa

Voiko tulla yksin? 

Tämän kysymyksen olen kuullut lukuisia kertoja.

Parisuhde on ainakin kahta ihmistä koskeva asia. Tällöin ensikontaktissakin molempien kokemus, näkemys ja ääni on tavoiteltavinta. Lähtökohtaisesti ykkösvaihtoehto. Arviokäynnille voi silti osallistua myös yksin. Tiedän kokemuksesta, että aina kumppani ei pääse tai edes halua osallistua.

Yhteiselämän kokonaisuudessa on ymmärrettäviä tilanteita, joissa toinen puolisoista haluaa käsitellä omia tunteitaan, tapahtumia ja kokemuksiaan aivan yksin. Saatat juuri nyt etsiä itsenäisesti tukea eri vaihtoehtojen ja ratkaisujen etsintään.

Tietä toisin tekemiselle parisuhteessa on mahdollista omaksua myös yksilökäyntien avulla.

 

Mitä arviokäynti kestää ja maksaa?  

Arviokäynti A1:n vastaanottotilassa kestää noin tunti ja vartti. Käynti maksaa 60 € ja se maksetaan käteisellä kuittia vastaan tapaamisen yhteydessä. Asiakkaan tilanteesta riippuen arviotapaamisia järjestetään 1-3 krt.

Ajankohtaan liittyvänä: Tapaamiset ovat terveysturvallisia. Terapeutti on asianmukaisesti rokotettu. Maskit tarvittaessa käytössä. Timon Työnohjaus ja Terapiassa (TTT) vastaanottotila on desinfioitu jokaisen asiakasajan jälkeen läpi koko koetun korona-ajan.

 

Mitä arviokäynnin jälkeen?

Arviotapaamiselle tulevalla ei ole jatkamisen pakkoa.

Arviokäynnin suhteen korostan asiakkaan vapautta hyvinvointinsa edistämisessä. Henkilöiden ei tarvitse tuntea noloutta tai häpeä siitä, jos aiemmin kerrotussa ”keskinäisten kemioiden tunnustelussa” päädytäänkin muuhun lopputulokseen kuin työskentelyn aloittamiseen Timon Työnohjaus ja Terapiassa tässä ja nyt. Tällöin mietitään muita avun ja tuen mahdollisuuksia olemassa olevan tiedon varassa.

Mikäli yhdessä päädymme varsinaisen työskentelyn aloittamiseen, se määritellään tapauskohtaisen tarkoituksenmukaisena.

Terapeuttiselle työskentelylleni tällä hetkellä on tunnusomaista, että se on kohdennettua ja supportiivista, ratkaisukeskeistä ja kohtuullisen lyhyttä. Rajatut kipu- ja kitkakohdat voivat olla 3, 5, tai 10 tapaamiskertaa. Nämä käynnit eivät ole Kelan tuetun psykoterapian piirissä.

Varsinainen (mahdollinen) terapia, sen tapauskohtainen henkilöasetelma, tapaamismäärä, kesto ja kustannukset määrittyvät arviokäynnillä. Nämä tapaamiset puolestaan maksetaan sähköisesti. Ja ne henkilöt, joilla on oman kuntansa myöntämä maksupalvelusitoumus, maksut sopimuksen mukaisena.

 

Lopuksi 

Pitkän linjan parisuhdeterapeuttina tiedostan toivon tärkeyden. Tultiinpa avun lähteille yksin tai yhdessä. Reilun 2 200 asiakaskokemuksella ajattelen, että tärkeimpänä epätoivossakin on toivo, joka voi siivilöityä valona kahden ihmisen väliin mielten ja sydänten kohdatessa.

Voit tutustua tämän blogikirjoituksen tekijään parisuhdeterapeuttina monenkirjavien teemakirjoituksien (> 90 kpl) tai videoiden (10) välityksellä. Linkillä tähän tarjontaan tästä.

Jos harkitset arviokäynnin toteuttamista kuluvana kesänä, laita viestiä tulemaan verkkolomakkeella tai soita Timolle suoraan.

Yhteystiedot löydät tästä.

Tai kurkkaa ”Varaa aika” etusivun kohtan  tästä

Tapaamisiin!

7 replies
 1. Annika & Harri Järvenpäästä
  Annika & Harri Järvenpäästä says:

  Jossakin (jo aiemmin) tämä kuva tuli vastaan. Sanoin Annikalle ”kato – täällä se kesän 2018 Mikkelin mies on…”
  Ja nyt kolmannen kesän kynnyksellä me edelleen ollaan kimpassa. Tulemme Savon vesille. Ja kuten varmaankin muistat mökkikin oli silloin liipasimella.
  Monenlaista mutkaa näihin vuosiin pariterapiakäyntiemme jälkeen mahtuu, mutta kun silloin uskalsimme katsoa tilannetta/tapahtumia silmiin ammattilaisen johdolla, on niistäkin selvitty. Olit tuona Saimaan kesänä meidän yhteiselämän ja tulevaisuuden tärkein ei-sukulainen. Tuhannet kiitokset tästä, vielä kerran!

  Vastaa
 2. Pepita
  Pepita says:

  Minä puolestaan paljaskinttuisena mikkeliläisenä haluan sanoa kokemuspalautteenamme: kävin ekaksi yksin (aivan kuin tässä blogissakin mainitaan) mutta sit kaveri halus tulla mukaan. Hyvä oli tämä muutos ja Timon tunnit. Kiitos Sinulle!

  Vastaa
 3. Mies Mikkelistä
  Mies Mikkelistä says:

  Kävin Timon vastaanotolla ensin kahdella arviokäynnillä ja tämän jälkeen kymmenellä terapiaistunnolla.

  Kokemukseni Timon terapiasta olivat hyvät ja turvalliset korona-aikana jolloin kävin A1:ssä. Haluankin kiittää Timoa avustaan ja neuvoistaan. Sain paljon uusia näkökulmia asioihin ja osaan nyt katsoa asioita eri tavalla kuin ennen.

  Suosittelen kaikille lämpimästi. Timo osaa asiansa!

  Vastaa
 4. Hietasaari
  Hietasaari says:

  Hei!
  Lääkäri lääkkeineen taltutti alapään taudin ja suositteli yläkertaan siirtymistä. Nimesi.
  Otimme yhteyttä. Pääsimme takaisin valitulle väylälle. Ei helposti, mutta ehdottoman tarpeellinen paluu. Muista Timo – Sinun ammatillisen osaamisen turvin. Tuhannesti kiitolliset – Ansku ja Upi!

  Vastaa
 5. Eroamassa olleet - Jouko ja Pirita
  Eroamassa olleet - Jouko ja Pirita says:

  Moi!
  Meistä kumpikin harvoin antaa julkista palautetta. Nyt on poikkeus. Oli sen verran isot tunteet, tapahtumat ja tulevaisuus tapetilla.
  Ja kun Sinä sait meidät rautaisella ammattitaidolla arvioimaan kokonaisuutta uudelleen, se on kiitoksin kerrottava – paitsi sulle, toisillekin vastaavassa suhteen tilassa oleville. Isot plussat Timpalle!

  Vastaa
 6. Miika - Terhi - Nuoriso
  Miika - Terhi - Nuoriso says:

  Vene on laskettu vesille! Miksi kirjoitan näin? No siksi, että kesän 2023 veneilyt odottavat… Näin ei kenties asia olisi, jos koronan ensimmäisenä kesänä emme olisi ottaneet yhteyttä Sinuun. Ja sitten saaneet uutta ajatusta perhe-elämämme haasteisiin. Olit todellakin ammattilainen. Nuoretkin pitivät pingis-Timpasta. Kiitos-terveiset koko kööriltämme!

  Vastaa
 7. A1_Timo
  A1_Timo says:

  Kiitos! – Veneilijöille tai sellaista seuraavana suvena aloittaville – sekä Sinulle, joka olet kommentoinut näillä verkkosivuillani viime aikoina.

  Kertaan vielä tämän useasti toteamani, koskapa tiedän joidenkin hämmästelleen sitä, miksi en kuittaa / jotenkin osoita noteeraavani kommentoijan viestiä.

  Totean: Jokaiselle kommentoijalle olen henk.kohtaisesti kuitannut kiitoksin. En ole kuitenkaan tätä kirjoittelua enään tänne tuonut, kaikkien luettavaksi, toiston ja toisaalta joskus laajemman vastineeni johdosta. Pyrin näin suojelemaan lähettäjien yksityisyyttä. Ja tämä menettelyni on tyytyväisyydellä otettu vastaan lähettäjien keskuudessa.

  Ei muuta kuin valoisaa syksyä 2023 kaikille meille!

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *