LAPSIA – miksi(pä) ei! (Perusteluja)

Uutena blogijutun lukijana vilkaise edellinen päivitys. Näin selviää tämän otsikon ja aiheen ”alkujuuret”. Asian ajankohtaisuus valoristeyksessä! Tästä.

Uuden elämän ihme! Käsittelen sitä, vaikka ihme ei kirjoittamalla muuksi muutu. Uusi elämä on vain osaksi ihmisen käsissä. Moni sen tietää aivan konkreettisena ja henkilökohtaisena. Jotkut karvaastikin.

Kuvat yllä ja alla ovat aiheemme kannalta mielenkiintoiset. Edellinen (artikkelikuva), siinä kaksi henkilöä lausahduksineen, jotka molemmat olen kuullut Timon Työnohjaus ja Terapian vastaanotolla. Jälkimmäisessä puolestaan kaksi pienokaista, symbolisina. 

 

 

TULLA ISÄKSI tai ÄIDIKSI – KUINKA TÄRKEÄ TAVOITE ELÄMÄSSÄSI?

Keräsin äidiksi tai isäksi pyrkimisen perusteluja, ”puoltavina” (+) ja ”estävinä” (-) nimettyjä, yhteensä 12 kpl. Tässä listauksessa X-sarjan määreet/perusteet ovat puoltavia ja Y-sarjan määreet/perusteet kieltäviä ilmauksia otsikon asiassa.

Anna esitetylle perustelulle/määreelle jokin painoarvo (1–5). *Lisäksi käytettävissäsi on ilmaus ”en osaa tällä hetkellä arvioida” (0).

Vastaa kaikkiin kohtiin käyttämällä seuraavia numerovaihtoehtoja:

1 = ei merkitystä tällä hetkellä

2 = vain vähän tärkeä tällä hetkellä

3 = jonkin verran tärkeä tällä hetkellä

4 = melko tärkeä tällä hetkellä

5 = erittäin tärkeä tällä hetkellä

0 = ”en osaa arvioida tämän asian merkitystä itselleni tällä hetkellä”

 

Miten tärkeänä pidät seuraavia seikkoja siinä, että tahtoisit

isäksi tai äidiksi tällä hetkellä?

(X) ”Puoltavat näkökohdat” ja niiden painoarvot minulla tällä hetkellä!

 (1) – (2) – (3) – (4) – (5) tai (”0”)

Minulla on vahvat äidilliset, isälliset tai vanhemman vaistot.
Minusta lapsen saaminen vahvistaa vanhempien välistä suhdetta.
Olen ymmärtänyt, että lapsen saaminen tuo vanhemmilleen elinikäisen ilon.
Lapsen kasvattaminen ja opastaminen on vanhemmille hyvin tyydyttävää, niin arvelen.
Saamalla lapsia toteutamme uskonnollisia perhe-elämän arvoja, jotka nekin ovat minulle tärkeitä.
Minusta lapsi on luonnollinen osa kiinteää parisuhdetta.

Mikä on (X) kohdan pistemäärä, kun lasket ne yhteen? (max. 30)

(Y) ”Kieltävät näkökohdat” ja niiden painoarvo minulla tällä hetkellä!

                                                       (1) – (2) – (3) – (4) – (5) tai (”0”)

Raskaus ja synnytys ovat kuormittavia naiselle.
Koen, että lapsesta vastuussa oleminen on hyvin vaikeaa.
Lapsen kasvatus rajoittaa kohtuuttomasti vanhempien mahdollisuuksia tehdä muita kiinnostavia asioita.
Kun seuraa nykymaailmaa (sotien ja ilmastonmuutoksen uhkaa) en innostu omien lasten saannista.
Työn ja pienen lapsen hoidon yhteensovittaminen ei tule tyydyttämään minua.
Lapsen saaminen lisää liikaa painetta ja kuormitusta muutoin toimivaan parisuhteeseen.

Mitä on (Y) kohdan pistemäärä, kun lasket ne yhteen? (max. 30)

Tee seuraavaksi vähennyslasku: X – Y. 

Kun näin pisteyttämällä arvioit kaikki 12 asiassa esitytetyt näkökohdat, toteat lopputulemana itsearviosi. Millainen se on?

Huomaat ehkä selkeämmin, miten ja millä perusteilla päädyt siihen näkemykseen, että miksi ei (!) lapsia omaan elämään tällä hetkellä tai sitten edellistä myönteisemmin ”miksipä ei!”.

 

Muistutan vielä parista kolmesta asiasta

  1. Edellisessä tehtävässä oli ainoastaan 12 näkökohtaa otsikon asiassa. Haluta / ei haluta oman lapsen vanhemmaksi. Näissä kysymyksissä on arvatenkin muitakin, yksilökohtaisesti tärkeitä tosiasioita, jotka eivät näyttäydy tässä listauksessa, asian moninaisuuden tähden. Täten lähtökohtaisesti ei ole yllättävää, jos 12 joukosta puuttui juuri sinun ajattelusi ja elämäntilanteesi kannalta jotakin merkittävää ja huomioitavaa. Olennaista kuitenkin on, että itse olet siitäkin painoarvoineen riittävästi tietoinen.
  2. Vastauksesi ja niiden pohjalta tekemäsi yhteenveto ei tarvitse olla kuin kiveen hakattua. Omakohtainen käsitys siitä, tahdonko tulla isäksi tai äidiksi voi ja saa muuttua ajassa ja tilassa. Tällä tarkoitan esimerkiksi vaikka rakastumista itsensä kannalta miellyttävään ihmiseen tai vaikkapa tavoiteltavan vakaan työpaikan saantia samoin kuin moninaisia ihmisen psykofyysiseen terveydentilaan liittyviä muutostekijöitä.
  3. Sait tilannearviosi, ainakin suuntaa antavana siitä, kuinka selkeänä tai ristivetoisena arvotat omakohtaista vanhemmuutta näinä päivinä. Kannustan Sinua keskusteluihin – aikuisen oikeasti – mahdollisen nykyisen kumppanisi, ystävän tai muutoin luotettavan kanssa siitä, miksi synnyttää lapsia nykyisellä 2020-luvulla. Oletan, että hän haluaa kuulla, millaisin miettein ja painotuksin kerrot vanhemmuudesta ja lasten hankinnasta: ”Lapsia – ei kiitos!” tai ”Lapsia – kyllä kiitos!” 

”Asian omakohtainen prosessointi on vielä vaiheessa!” Tämä on niin ikään vastuullinen ja siten kunnioitettava tilannepäivitys, onhan kyseessä kaikella tavalla erityisen merkittävästä ja vuosikymmeniä ihmiselämää läpäisevästä asiasta ja valinnasta.

Tarjoan lopuksi lyyrisen musiikkivideon. Arvelen, ettet ole sitä vielä nähnyt. Minut se sai blogiaiheen suuntaisiin mietteisiin. Toivon Miisamarian palvelevan samassa tarkoituksessa myös Sinua.

Kuvalähteet tässä blogipäivityksessa: Timo Juutinen (Artikkelikuva), kaksi muuta Pixabay;  / Brif (Welcome) / Peggy&Marco (Yes No).

Lisälukemistolähde: https://www.vaestoliitto.fi/verkkojulkaisut/kuka-haluaa-lapsia-2020-luvulla/#keskeiset-tulokset.

 

1 reply
  1. A-S ja S Koskinen
    A-S ja S Koskinen says:

    Kirjoittajalle!
    Meidän on tunnustettava odottaneemme tätä toista blogijuttuanne. Ensimmäinen sattui vahingossa netissä esille, ja koska lapsettomuus on omakohtaisesti koskettava asia, heräsi oitis kiinnostus, miten kirjoitus jatkuu.
    Jatko-osa oli erittäin kiinnostava (tehtävä). Sait meidät keskustelemaan. Toisella tavalla. Kiitos siitäkin.
    Jos saisi esittää vielä toiveen: joitakin tilasto- ja tunnuslukuja (isäksi & äidikiksi tulemisesta) Suomessa olisi vielä lukenut. Toisaalta ymmärrämme, että kirjoituksen pituuttakin on nykyisin vaalittava. Eikä kaikkia tietystikään %-luvut kiinnosta kuten meidän kohdalla sattuu olemaan.
    Lopuksi: Isot peukutukset tasapainoisesta virike-pläjäyksestänne!

    Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *