SALAMOINTIA JA SYDÄNÄÄNIÄ (osa I)

Työelämä tänään. Mutta miksi tällainen otsikko? Kerron aluksi, mikä synnytti inspiraation kirjoittaa ainakin kahden osan verran. 

 

KOHTALOKASTA SALAMOINTIA MÖKILLÄ

Koronakesä 2020 on ollut monessa mielessä poikkeuksellista aikaa. Mikroviruksen ´salamointia´ maailmalla ja meillä Suomessa. Työssä ja vapaalla. Voisimme jatkaa COVID-19 epidemian vaikutuksista enemmänkin… Mutta on kesällä koettu perinteistäkin salamointia. Minä ja puolisoni perin ainutkertaisena.

Saimme kuluneena kesänä rantamökkitontille ´ystäväksi´ metsäjäniksen. Yksinäisen ja ainokaisen, kokonsa puolesta ensimmäistä suveaan elävän. Se liikkui päärakennuksen liepeillä ja söi pihapiirin pitempiä heinänuppuja. Viikko viikolta se uskaltautui aina vain lähemmäksi meitä.

21.8.2020 oli paikkakunnalla rajuhko ukonilma. Olin tuolloin päivän kestävällä työkeikalla, ajankohtaan nähden poikkeuksellisesti. Vaimoni jäi kesämökille. Hänet havahdutti järveltä nopeasti noussut sadekuuro ja salamointi. Hän kuuli sisätiloihin yhden ainutkertaisen uikahdukseen. Mikä se oli? Ikkunasta kuulija ei kuitenkaan nähnyt mitään erikoista.

Kuultu jäi askarruttamaan. Kun sade vihdoin hellitti, hän meni pihapiiriin toteamaan asian. Viiden metrin päässä ulko-ovelta, aivan pihakeinun ja teräksisen tamppaustelineen liepeillä makasi kuvan pupu. Heinäkuinen salanmaisku oli tälle uudelle kesäkaverillemme ainutkertainen ja kohtalokkaan kuolettava.

Kun palasin illaksi mökille, tehtäväkseni jäi lapiomiehen hommat. Ilman lipereitä. Asianmukainen hautaus, jonka aikana ajattelin asioita: ystävämme kohtaloa… ja laajemmin ihmisten kesken tapahtuvaa salamointia.

 

TYÖELÄMÄN UUTISOINTIA KESÄLLÄ 2020

Kuluneena koronakesänä 2020 käytiin päivälehdissä ja TV:ssä keskustelua Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren johtamistavasta. Helsingin Sanomat uutisoi politiikan uutisenaan työelämästä (29.06.2020) seuraavaaa.

Helsingin pormestarin johtamistavalle rajua kritiikkiä poliitikoilta ja virkamiehiltä, jossa jatkona lainaus ”Pelon ilmapiirin on voinut havaita”.

Minulle, ei-helsinkiläisenä heräsi heti uteliaisuus, mistä siis on ollut kysymys?

Osa virkamiehistä kuvaa Vapaavuoren johtamistavan olevan välillä aggressiivinen, impulsiivinen ja jopa väheksyvä. Kertomukset perustuivat 20 henkilölle tehtyyn kyselyyn. He olivat kaupungin virkamiehiä ja taustaorganisaatiossa työskenteleviä. Mainitussa valtakunnan ykköslehdessä viitataan siihen, että pormestari käyttää alaisiaan kohtaan kovaa kieltä ja ”räjähtelee” eli saa äkkipikaisia puuskahduksia.

Media-asiakirjojen perusteella eräs toinen keskeinen, sanoisinko `johtamisfilosofiaan` ja sen toteumaan liittyvä kritiikin kärki on ollut pormestari Jan Vapaavuoren harjoittama ”ohijohtaminen” ja ”mikromanageeraus”.

Edellisellä ymmärretään tässä yhteydessä sitä, että pormestari voi antaa ohjeita suoraan suorittavalle portaalle ja ohittaa välitason esihenkilöt. Mikromanageerauksella puolestaan viitataan siihen, että tämä organisaation ylin johtaja puuttuisi pieniin, toteutusrajapinnan asioihin.

MUUTAMA TÄRKEÄ SEIKKA

Kun lukijoina arvioimme tätä tasavaltamme pääkaupungissa tapahtuneena esitettyä, meidän on samalla hyvä muistaa ainakin kolme seikkaa.

Helsinki on Suomen suurin työnantaja, valtava 37 000 henkilön organisaatio, joka läpäisee lähes kaikki ihmiselämän kirjon eri sektorit.

Toiseksi johtamiskulttuurin kannalta, niin Helsingin kuin pienemmänkin kaupunkiorganisaation erityispiirre nykyään on, että organisaation toiminta ja päätöksenteko näyttäytyy väistämättä monipolvisena; osin virkamiesmäisenä, osaltaan liiketoimintana ja politiikkana.

Ja kolmanneksi se huomio, että kaikki eivät koe samalla tavalla. Median toimittajat mainitsevat toisenlaisetkin näköalat; sen, että pormestari Jan Vapaavuoren työ- ja toimintatapaa myös kiitellään. Hänestä saatetaan hallinnossa todeta esimerkiksi, että 

hän ei lepää laakereillaan vaan on aktiivinen ja reagoiva

Ja tämä on sanojista hyvä asia.

https://areena.yle.fi/1-50331018 

Pormestari Vapaavuori vastasi heti tuoreeltaan. Miten?

Ylen A-Studiossa 1.7.2020 vieraillut Helsingin pormestari myönsi kärsimättömyyden mutta kielsi olevansa tempoileva ja väheksyvä. Iltalehdelle pormestari puolestaan kuvasi ja myönsi olevansa temperamenttinen ja vaativa. Toisessa haastattelussa Jan Vapaavuori perusteli kritiikkiä herättänyttä tyyliään intohimolla työhönsä. Viesti oli selvä.

Kuulun niihin ihmisiin, jotka sitoutuvat valtavan vahvasti siihen mitä tekevät ja haluan saada tuloksia aikaiseksi…Jos tuloksia ei tule, koen pormestarina turhautumista. Se voi johtaa aiemmin mainittuun liian kovaan palautteeseen.

Mitä mediaviestien, julkisuuteen kerättyjen haastattelujen tai muusta tämän asian ympärille kietoutuvasta infosta pitäisi ajatella?  Kunnianhimoista johtamista ykköskaupungin strategian mukaisesti? Asia- vai persoonakysymys? Vainko puoluepolittista peliä ja valmistatumista seuraaviin vaaleihin? … Kysymyksiä tuumattavaksi.

Tässä blogikirjoituksessa en mene syvemmin kesällä uutisoituun asiaan. En lähde spekuloimaan Helsingin kokoomustaustaisen pormestarin ja apulaispormestareiden Nasima Razmyar (sdp) ja Anni Sinnemäki (vihr) keskinäiseen kemiaan liittyviä tekijöitä. Mitä ilmeisimmin ne eivät ole ole olleet parhaat mahdolliset. Pitkään aikaan.

Sen sijaan – näin syksyn työkauden alussa – tahdon suunnata lukijan kanssa katseet kokoustamiskokemuksiin yleisemmin. Lähdemateriaaliani keskittyy johtajan tai esimiehen viestintään ja siinä havaittaviin seuraamusvaikutuksiin. Asioiden hoitamiseen työkokouksissa.

Kokemuksia työkokouksissa – millaisia?

 

MILLAISIA KOKOUSKOKEMUKSIA SINULLA ON?

 HYVIÄ JA ERITTÄIN HYVIÄ

TAI

 KEHNOJA JA LUOKATTOMIA?

 

Jos et ole aivan untuvikko alallasi, olet olettavasti päässyt ”maistamaan” otsikossa mainittuja, ehkäpä ääripäitäkin.

Pysähdy hetkeksi. Vietä nyt hetki menneen muistelussa. Millaista hyvää / ikävää viestintää työkokouksissasi on käytetty? Palauta mieliin tunnelmia ja henkilökohtaisia tuntemuksiasi asioiden hoitamisesta työpaikkasi työkokoustilanteissa. Reflektoi työelämäkokemuksiasi.

Osassa II annan tähän itsereflektointiin lisävirikettä. Kuvaan ”Vipu Nakkila Oy” -peitenimistä yritystä ja siellä aitoina koettuja salamointeja ja sydänääniä. Kirjoituksen toiseen osaan pääset myös tästä.

——

Tämän kirjoituksen kuvalähteet esiintymisjärjestyksessä:

Kuvapankkikuva Pixabay (1. ja 4.)

Timo Juutinen (2.)

Leikekuva Yle Areena (3.)

 

APUA! PARISUHDE MIKKELISSÄ

Apua! parisuhde Mikkelissä… Lomalta takaisin… Olen palannut parisuhdeterapian pariin. Työskentely toimivan parisuhde- ja perhe-elämän puolesta Etelä-Savon Mikkelissä jatkuu nyt T1:ssä (Maaherrankatu 12).

* huom! Uudessa työ- ja vastaanottotilassa 2024.

 

Kuka?… Mitä?… Minulleko?…

Vastaan näihin kysymyksiin useasta tarkastelukulmasta, myös linkit tarjoamalla. Kohdistan infon parisuhde- ja perhe-elämän hiertäviin asioihin.

 

KUKA?

MITÄ?

Mikäli emme ole aiemmin kohdanneet, tutustu tyyppiin…

Silmäile koulutus ja työhistoria ja/tai videot (10 kpl)

… Tai runsaasti kirjoituksia parisuhde-elämän erilaisia kipu- ja kehittämiskohteista. Niihin et voi olla törmäämättä, kun liikut tässä ajankohtaista sivulla. E-kirjatkin maksutta sieltä ladattavissa, enemmän lukeville…

 

Tiivistysesimerkki mediasta, toimittajan kuvaamana, hakusanalle hyvä parisuhdeterapeutti…

Timon Työnohjaus ja Terapia (TTT)

Timon Työnohjaus ja Terapia (TTT) on mikkeliläinen, asiakkaidensa kokonaishyvinvointia työelämässä ja lähi-ihmissuhteissa edistävä yritys. Timon monipuolinen ja kattava koulutus sekä 25-vuotinen kokemus perheneuvonnasta ja terapiatyöstä takaavat huippuosaamisen ja toimivan praktiikan: hän on auttanut jo yli 2000 pari- ja perhe-elämän henkilöasiakasta Itä-Suomessa.
Timolla on suositukset neljästä eri psykologisesta testausyksiköstä sekä yhdeltätoista hänen työtään pitkään seuranneelta asiantuntijalta Suomessa. Hänen asiakkaansa ovat kirjoittaneet kokemistaan myönteisistä muutoksista useassa paikassa, mm. Suomi24:ssä, Facebookissa, toimialaluetteloissa, Google+:ssa. Yrityksen aiemmilla www-sivuilla oli 176 kokemuspalautetta. Timon vastaanottotila sijaitsee Mikkelin ydinkeskustassa, uusissa ja viihtyisissä toimitiloissa.

 

Edellinen oli ulkopuolisen (toimittajan) näkemys, mitä itse siihen  lisäisin?

Toteutan kutsumustani.

Niin olen ajattellut pitkän pitkän aikaa. Hankkimani laaja-alainen koulutus ja runsas praktiikkaa tukevat tätä asiaa.

Pääsen toteuttamaan armolahjojani päivittäin. Työtä on tällä saralla kiitettävästi riittänyt. Aina se ei ole vain helppoa, vaivatonta ja palkitsevaa. Mutta se on minun kutsumukseni. Haluan auttaa eri-ikäisiä etelä-savolaisia, jotka tarvitsevat lähi-ihmissuhteissaan tukea ja apua. Akuutisti. Luottamuksella.

Kontaktit ovat olleet ja ovat eri pituisia. Tästä voit halutessasi vilkaista Timon Työnohjaus ja Terapia (TTT) terapian sivua. Siinä on myös käytännön seikkoja, kuten…

 Millaiset parisuhteen, perhe-elämän tai yleensäkin tärkeisiin lähi-ihmissuhteisiin liittyvät kysymykset saavat ihmisiä liikkeelle avun ja tuen lähteille?

Pitääkö tulla yhdessä vai voiko ottaa ensiaskeleet yksin? Mitä kaikki maksaa? Onko sellaisesta terapiasta ylipäätänsä hyötyä? … Monenlaisia kysymyksiä…

Linkkillä edellä mainittuihin, tästä.

MINULLEKO?

MEILLEKÖ?

Oletko edellä lukemasi perustella edelleen hiukan epätietoinen, missä juuri Sinun/teidän avo- tai avioparisuhteessanne oikein tällä hetkellä mennään eli mietit sen tosiasiallista tilaa ja tulevaisuutta? Josko vielä luet ja punnitset näitä testi- ja kokemuskysymyksiäni.

 

Mättääkö parisuhde?

Onko sietokyky tapissa?

Suhde katkolla?

Sakkaako tulevaisuudensuunnitelmat?

Kipu- ja kitkakysymyksiin ei tunnu löytyvän omin konstein ratkaisuja…?

 

Jos siis näillä tilannekuvauksilla on tarttumapintaa, miettisimmekö yhdessä seuraavia askelmerkkejä Mikkelin Maaherrankatu 12 T1:n vastaanottotilassa? 

Kilauta kaverille!

Lähesty lomakkeella!

Varaa suoraan arviokäyntiaika (!) TTT:n nettikalenterista!

… Vastaan tai soitan takaisin, heti tilanteen salliessa.

… Ajantasaiset lomakkeella lähestymiset löydät verkkosivultani (yhteydenottotiedot)

Laita tiedusteluviestiä tulemaan tästä.

tai

kurkkaa vapaista aloitusajoista > Arviokäynnille.

Tapaamisiin!

Timo Juutinen
TM, perheneuvoja, terapeutti, työnohjaaja (ET), pastori, sovittelija, konsultti, kouluttaja ja Business Mentor

 

K I I T O S !!!

Kiitos Timo tästä teoksesta.
Ymmärsimme asioita (valintoja, vitutuksia, lähellä olemisen vaikeutta… mm. noita). Joskin aikaa meni teoksesi lukemiseen. Ei se mitään viihdettä ole, vaikka huumorinkikkaa et ole unohtanutkaan. Siitäpä se hyvä kokonaisuus koostui.

Toiseksi. Hienoa, kun kuulimme tuntemamme parin löytäneen luoksesi tänä koronakesänä. Ja että pystyit vastaanottamaan. Me olimme suositelleet Sinua heille. Ja nyt soittivat, että toisella ja paremmalla mielellä kohti syksyn sateita. Yhdessä! ei äkkieroten. Vähän sama kuin meillä Timo kesällä 2017. Varmaan muistat… Ei siitä enempää kuin hyvät muistot A1:ssä. Thank You!

Timon Työnohjaus ja Terapia (TTT) julkaisi juhannuksena e-kirjan nimellä Parisuhde 2020 Aavan ja Taiston tarina (44 s).

Maksuttomana ladattavaksi jaettua teosta ladattiin alussa paljon, jopa niin, että linkin sähköposti tukkeutui. Siitä aiheutui toimitusviiveitä. Ja sehän harmittaa myös minua. Edelleen.

Tällä hetkellä, puolitoista kuukautta myöhemmin, G-Analyticsin mukaan mainittu e-kirja on ladattu 303 kertaa eri laitteilla. Huomaa, että tämä maksuton lataamismahdollisuus jatkuu. Lähteelle löydät siirtymälinkillä katsomalla edellistä kirjoitustani, klikkaa tästä.

Olen näillä yrityksen verkkosivuilla julkaissut erilaisia, monenkirjavia blogitekstejäni.  Näistä olen saanut varsin runsaasti lukijapalautteita. Tällä hetkellä Timon Työnohjaus ja Terapian nettisivulla on yhteensä 176 erilaista lyhyttä tai hiukan pidempää lukijan kokemus-, arviopalautetta. Julkaistua siis.

Tämä mainittu määrä on sikäli mielenkiintoinen, koska muistan edellisillä TTT:n verkkosivuilla olleen juurikin tuon saman lukumäärän työpalautteita, jotka päätin olla siirtämättä näille nykyisille.

Kiitosblogitekstin alussa siteerattiin palautetta, joka ilmentää otosta koronakesältä, ja aivan viime viikkoina tulleista kansalaispalautteista. Kaikki viimeisimmät (11 kpl) liittyvät tavalla tai toisella uuteen Parisuhde 2020 Aavan ja Taisto -kirjaan. Halutessasi löydät luettavaksesi myös nämä kymmenen muuta. Aloita vaikka klikillä tästä.

On todettava, että näiden, nimenomaisesti verkkosivulomakkeella henkilöiden kirjoittamien ajatusten lisäksi olen useita puheluita tai muutoin sähköpostitse lähetettyjä palautteita. Ne ovat olleet astetta henkilökohtaisempia ja osin varsin intiimejä. Puheluita en luonnollisesti lähde avaamaan. Sen sijaan pariin s-postiin, niin ikään mieltäni lämmittäneeseen voinen tässä vielä viitata.

Toisessa sähköpostissa tuuletettiin kernaasti ja kiitettiin hyvien ja valaisevien virikelähteiden käytöstä tässä julkaistussa kirjassa. Erityismaininnan sai kuvan virikekirja.

 

Siteeraan kirjasta kohtaa, jonka mielihyvin sovellan itseeni:

”Vaimoni ja minä olemme yhä niin rakastuneita, että kutsumme toisiamme lintusiksi. Vaimoni sanoo minua pöllöksi ja minä sanon vaimoa haahkaksi.”

Toinen tässä mainittava sähköposti tuli piispanistuimelta.

Kirje alkoi kiitoksella kirjasta ja jatkui, että tällaiselle tietoon ja kokemukseen perustuvalle ja kuitenkin samalla ymmärrettävällä ja luettavalla tavalla kirjoitetulle kirjalle on tarvetta

Minä tekijänä tunnen onnistuneeni. Eikä piispan jatkokaan tuntunut vastenmieliseltä. Hän ilmaisi haluavansa käyttää ”muutamia tuoreita ja hyvin sanoitettuja ajatuksia” jossakin kesän tulevassa työtehtävässään.

Omana yhteenvetona e-kirjastani ja sen saamasta vastaanotosta voin lyhyesti todeta, että työ tekijäänsä kiitti! Tiedän varmuudella teoksen äärellä koetun ja kohdatun kipeitä totuuksia. On myös orastavasti nähty eteenpäin, jäämättä vellomaan aiemmin koettuun. Ja lisäksi on uskaltauduttu avata syliä tämän päivän Siunauksille. Niinpä sanon: voiko tässä kutsuttuna ja kuolevaisena enempää tekstiensä kohdalla toivoa.

Kiitos!

Ajalliset katseemme kääntyvät vuoden 2020 loppukesän jälkeiseen syksyyn. 

Tulevaisuus koronaepidemian suhteen näyttäytyy meille monille epämääräisenä, epävarmana ja sameana. Kun kuluvalla viikolla kävelin Mikkelin torin poikki, kuulin nurkalta jos toiselta ilmauksia ja kyselyjä, että ”liekö se Suomen muotoilema pandemian hybridistrategiamme viisas ja toimiva? tai että ”onkohan se THL:n koronatiekartta, nimenomaisesti syksyn suhteen riittävän ajantasainen ja tarkka?”  

Voimme yksilöinä, ja aivan perustellusti sanoa syksyisen näkymän olevan merkittävän etäällä seesteisyydestä. Tulevaisuushuolet ovat kerrassaan ymmärrettäviä. Niille on paikkansa ja ne tulee voida ilmaista.

Väheksymättä edellistä tahdon katsoa tulevaisuuteen myös luottamus mukanani. Ja kutsutella Sinua lukijana liittymään letkaan.

Miten? 

Esimerkiksi kehottamalla kuuntelemaan biisiä, jossa Kristiina Brask sanoittaa tätä luottamusta.

Elokuun ensimmäisellä viikolla Armon Vuonna 2020