PARISUHDETERAPIA MIKKELI KONFLIKTIEN JÄLKEEN
Parisuhdeterapia Mikkeli konfliktien jälkeen on minulle soittaneen henkilön ilmaus. Tai vielä tarkemmin siteeraten kysymyksenä:
”Pääsiskö Mikkelissä parisuhdeterapiaan tällä hetkellä, ja josko se auttaisi… kun on noita uusiutuvia konflikteja?”
Siinä kaikki! Henkilö nimittäin kontaktoi hetkenä, jolloin olin salaattilounaalla, ja tilannesidonnaisesti en voinut jatkaa puhelua yleisellä paikalla. ”Jatkan mielelläni puhelua, kun pääsen lautaselta parempaan tilaan”, totesin.
Sovimme soittajan esityksestä, että hän soittaa uudelleen tuntia myöhemmin. Tätä puhelua ei tullut, enkä itse kyennyt salaiseen Prepaidiin soittamaan. Että näin kävi, lieneekö tuona ajankohtana vallinneilla koronarajoitteilla osuutta asiassa, mene ja tiedä.
Asia jäi vaivaamaan.
En ole tänäkään päivänä tietoinen, millaisista ongelmista, riidoista tai konflikteista soittajan parisuhde-elämässä mahtoi olla kysymys. Parisuhdeterapia hänellä oli kuitenkin mielessä. Ja konflikti-sanaa hän käytti monikossa.
Tässä kirjoituksessani en ryhdy nyt arvuuttelemaan soittajan kokemien ristiriitojen, konfliktien tai ongelmien sisältöä. Valitsen tämän menettelytavan tietoisesti. Jätän asiasisällön avoimeksi. Tällöin lukija voi avoimemmin pohtia ja peilata omaa kokemusmaailmaansa siihen, mitä jäljempänä kirjoitan konflikteihin suhtautumisesta, olivatpa nämä sitten yhdenlaisia tai toisenlaisia. Ja mietittiinpä apua parisuhteeseen Mikkelissä tai muualla.
Miten suhtaudut parisuhteessasi koettuihin konflikteihin ja mahdollisiin ongelmiin?
Esitän tässä blogitekstissä neljä erilaista vaihtoehtoa sen suhteen, mitä yleisesti tiedämme ihmisten erilaisista tavoista suhtautua yhteiselämässä eteen tuleviin ja koettaviin haasteisiin. Miten silloin reagoidaan? Tiivistän nämä tavat neljään ryhmään.
Neljään puristetut vaihtoehdot ovat tietysti moni-ilmeistä todellisuuttamme hiukan pelkistävää. Silti väitän, että niissä erottuvat neljä erilaista tapaa kohdata vaikeita ja kiusalliseksi koettuja vuorovaikutusongelmia, olivatpa nämä sitten enemmän yksilöllisiä tai toisaalta parina koettavia.
Tietämättä Sinun/teidän erilaisista yhteiselämänne ajankohtaisista haasteista, vaikeuksista tai ongelmista, pyydän Sinua ensin arvioimaan itseäsi seuraavien kahden kysymyksen äärellä.
- Onko näkemyksesi nykyisestä parisuhteestasi sellainen, että se on (suurenkin) keskinäisen vaikeuden äärellä pelastettavissa?
- Millainen ongelmanratkaisija olet omasta mielestäsi? Oletko yleensä, vaikeuden kuin vaikeuden eteen tullessa, ratkaisijana aktiivinen vai passiivinen – luovuttaja vai taistelija?
Neljä tapaa käyttäytyä vaikeassa konfliktitilanteessa
Mikä on Sinun tapasi suhtautua silloin kun parisuhteenne rakoilee tai yhteiselämän haasteet näyttäytyvät toistuvina riitoina ja rajuina konflikteina?
Kun parisuhde ei tunnu toimivalta, oletko taipuvainen käyttämään puheessasi useastikin ilmauksia ”erotaan”, ”muutan erilleen”, ”ei sinun kanssasi enää kannata yrittää”… tai jotakin muuta vastaavaa; sellaista joka heijastelee, kenties jo pitemmältä ajalta ajatuksenjuoksuasi eroamisesta ja yhteiselämän lopettamisesta. Miltä Sinusta kuulostaa parisuhde-elämän tutkijoiden tässä kohdassa käyttämä termi ”Parisuhteesta irrottautuminen”.
Parisuhteesta irrottautuminen on yksi neljästä käyttäytymistavasta silloin kun koettuja ja toistuvia keskinäisiä riitoja ja konflikteja ei syystä tai toisesta saada oikenemaan.
Irrottautuminen olemassa olevasta suhteesta tapahtuu sekä henkisesti että konkreettisesti. Tällä maaperällä operoivat voivat toimia kahdella tavalla: aktiivisesti suhdetta vahingoittamalla tai ikään kuin hiukan passiivisemmin, uhkailupuhetta viljelemällä. Molemmilla ’tyyleillä´ konkreettinenkin eroaminen lähenee.
On olemassa vielä laaja-alaisempaa passiivisuutta.
Toisenlainen passiivisuus on ilmeistä käyttäytymisvaihtoehdossa, josta parisuhdetutkimuksessa käytetään nimitystä ”Laiminlyönti”.
Tästä on kysymys silloin kun puolisot eivät tee mitään olemassa olevan parisuhteensa hyvinvoinnin eteen. Suhde annetaan väljähtyä ja lakastua, vaikka apua parisuhdeterapiastakin olisi saatavilla.
Tyypillisiä ovat esimerkiksi seuraavat: toinen jätetään arjessa huomioimatta, yhdessä tekeminen on unohtunut, keskinäinen parisuhdeseksi sivuutetaan, keskustelu kumppanin kanssa ei kiinnosta, kritisointia toisesta löytyy joka rintamalla.
Laiminlyöjien ilmapiirissä vallitsee krooninen tyytymättömyys, ilman että suhteen osapuolet hakisivat koettuihin ongelmiin ratkaisuja.
”Lojaalisuus” – mitä ja millaista se on?
Olemmeko samoilla jäljillä, kun minulle lojaalisuus-sanasta yleisellä tasolla tulee mieleen ihminen, jolle säädettyjen lakien ja ohjeiden noudattaminen on tärkeää. Hän on uskollinen, pyrkii olemaan luotettava ja rehellinen, niin työssä kuin kotona.
Lojaalisuuden voidaan nähdä myös eräänä puolisoiden vaihtoehtotapana edetä parisuhdevaikeuksiensa kanssa. Tästä prof. Caryl E. Rusbult kirjoitti ennen syöpään menehtymistään useasta näkökulmasta.
Lojaalit puolisot eivät varsinaisesti tee mitään erityisiä toimenpiteitä. He ovat uskollisia muodostamalleen aviosuhteelle. He ikään kuin uskovat vallitsevan vaikean vaiheen kuuluvan yhteiselämään. He tahtovat vakaasti, toivovat ja kenties rukoilevat suhteensa puolesta.
Tämä uskollisuuden puoli näkyy siinä, että parisuhdevaikeuksissaan he aidosti pyrkivät tukemaan toisiaan. Kritiikinkin keskellä. Ja sellainen mielestäni vaatii sekä yksilöllistä kypsyyttä että tervettä, oikeasuhtaista suhteellisuudentajua.
Neljäs tapa käyttäytyä vaikeiden parisuhdekonfliktien pyörteessä on ”Ratkaisuhakuisuus”.
Jos tällainen termi tuntuisi istuvan Sinun ja kumppanisi kohdalla, arvelen toistenkin teitä tuntevien näkevän teissä siihen viittaavia seikkoja ja toimintatapoja, kuten seuraavia.
Puolisot ilmaisevat tyytymättömyytensä, mutta molemmat toisiaan kuulostellen ja kuunnellen. He keskustelevat ongelmistaan, pettymyksistään ja ajankohtaisista tarpeistaan. Ratkaisuhakuisilla on vara kompromisseihin, ja he myös tekevät sellaisia.
Itse kuulen vastaanottotyössäni – varsinkin arviokäynnillä – toisen osapuolen, `sen varauksellisemman` ilmaisevan jotenkin tähän tapaan: ”lähdin tänne parisuhdeterapiaan, kun tuo toinen sellaista toistuvasti toivoi ja pyysi”. Eikö siinä Sinustakin ole kysymys vastuullisen aikuisen kyvystä ja halusta tehdä kompromisseja ja etsiä ratkaisuvaihtoehtoja ulkopuolisen avittamana.
Parisuhdeterapia, silloin kun siihen sitoudutaan, tarjoaa parhaimmillaan molemmille parisuhteen osapuolille tasapuolisen ja turvallisen keskustelufoorumin. Monipuolisen `peilauspinnan`.
Sellainen mahdollistaa yhteiselämän mustista hetkistä, kivuista ja hankauskohdista puhumisen tavalla, joka motivoi myös kotioloissa laadukkaampaan kanssakäymiseen. Tällaisessa prosessissa tapahtuu suhteen aitoa, sisäistä ja dynaamista kasvua. Tapauskohtaisena.
Apua parisuhdeterapiasta Mikkelissä
Olen kirjoittanut kymmeniä blogijuttuja otsikon aiheen ympärillä. Verkkosivun etulehdeltä pääset näihin ja e-kirjoihin sekä kymmeneen teemavideooni.
Edellä kirjoitin eri tavoista suhtautua vallitsevaan tilanteeseen, silloin kun toistuvat riidat tai muu epäsopu ahdistaa parisuhde-elämässä. Kutistin neljään tapaan edetä. Teen samoin lisälukemisehdotusteni suhteen.
- TTT:n videotuotannosta (10) esim. uusin VÄLÄYKSIÄ VASTAANOTOLLA…ja neljäs SUHDESOVITTELU… joihin suoraan >>> https://timojuutinen.fi/tttn-videotuotantoa/
- TTT:n blogijutuista (80) esim. jatkosarjasta tämä: https://timojuutinen.fi/apua-pariterapiasta-mikkelissa-jatkot/
- tai tämä, jossa 8 palautekommenttia; näillä verkkosivuilla käyttäjäpalautteita julkaistuna tähän mennessä yht. 208 kpl. https://timojuutinen.fi/parisuhdeterapia-mikkelissa-sijoitus-korkoa-korolle/
Tässä esillä olevassa PARISUHDETERAPIA MIKKELI … –blogijutussani olen tällä kertaa käyttänyt useita Pixabay kuvapankin kuvia.
Kiitokset seuraaville kuvaajille: Artikkelikuva Gert Altman ja siitä järjestyksessä Pixapay_eyes-5374227_1280, Engin Akyurt, mikegi by pixabay, Gerd Altman, S.Herman ja F.Richter.
Yllättävää ehkä – löysimme Sinut TTT LinkedIn kautta… Asiaan: korona-konfliktit kiristivät myös meidän välejä, kun tuota avautumista vartottiin kuukaudesta toiseen. Hapiness oli päästä sinne samalla viikolla soitosta. Kantsi todellakin. Suosittelemme toisillekin jos/kun ei se kimppailu jostain syystä luonnistu!
Savonlinnalaisina suosittelemme!… Oli nimittäin niin, me yrittäjäperheenä laiminlöimme keskinäisestä suhteesta huolehtimisen vuosiksi… Mutta onneksi ei liian moneksi, sillä äijälle se ensiksi kirkastui konkretiaksi: Mikkelin TTT, josko kokeiltaisi. Ja nyt kun lopetukseksestakin kulunut tovi, Kukka Kumppanille – Kimppu Sinulle! Toivotamme parina kaikkea hyvää TTT:n koronasyksyyn 2021, kaikesta huolimatta. Kiitos!
Uskottomuusahdistuneet!… Edellisen palautteen mainintaan liittyvänä me voitais otsikoida vaikka tuolla tavoin… Sillä me latasimme Facessa vastaan tulleen, tekemäsi Uskottomuus oppaan. Se sattui ajankohtana ja asiana. Ja onneksi siitä saatu toi meidät luoksesi. Muutoin emme olisi enää tässä yhdessä. Olemme ikihyvästi kiitollisia siitä ja Sinulle. Kiitos!!!!!
Mä kirjoitan miehenkin puolesta.
Pettämisepäily (hän minua, mutta turhaan).
Rakkauden häipyminen (minä häntä, mutta turhaan).
Näitä emme olis tajunneet ilman Timon viisautta. Terapeuttiset käynnit (Arvio + 3 krt) käynnistivät kommunikoinnin meillä uudelle tasolle. Thats it!
Super-kiitos TJ!
Moi TJ!
Ekaksi iso Kiitos, kun jo ennen korona-aikaa pääsimme sinne Mikkelin vastaanotollesi.
Emme tiedä, olimmeko silloin (tuon blogin kerrotun) ”ratkaisuhakuisia” muutoin kuin etsimällä kokenutta parisuhdeterapeuttia.
Nyt muutama vuosi myöhemmin sanoisimme, että etsimme yhdessä erimielisyyden ja riidan puhjettua paremmin yhteistä näkemystä.
Siellä me opimme näkemään suhteemme katvealueita, siis hyviä puolia, joita ei omin silmin pettyneenä kyennyt näkemään. Puhumattakaan myöntämisestä. Mutta siitä se toivo suhteen jatkamisen puolesta kirkastui. Eikä harmita. Sen olemme huomanneet.
Ps. Jouluna 22 kävimme sukuloimassa. Kuulimme meitä harvemmin näkeviltä sellaisia kommenteja, jotka myös paljastivat meidän edistymistä… Kotimatkalla ajattelimme juuri tätä mistä liike tähän suuntaan lähti.
Hyvää Uutta Vuotta 23 Sinulle!
Kiitos Timon TTT!
Blogijuttusi saivat meidät aktivoitumaan. ”Viimeinen kortti” kuten silloin Sinulle ensikäynnillä sanoimme.
Se sai muutoksen kotona käyntiin. Autoit meitä – ja siitä suositukset toisille, jotka nyt tuntuvat olevansa hakoteillä.